Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνει κάποιος μια καλή σχέση στις μέρες μας;


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:
Το κείμενο παρακάτω ίσως σας κάνει να νιώσετε άβολα. Επίτηδες.

Αντιτίθεται σε αυτά που έχετε ακούσει. Όμως είναι καιρός να ενημερωθείτε για κάποια πράγματα που ορίζουν τη ζωή σας αυτή τη στιγμή.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε τα πράγματα από κοντά…

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σαν την Μαρία και το Γιάννη.

Η Μαρία ζει τη ζωή της σαν μοναχική καβαλάρισσα…

Η αξία της εξαρτάται από το αν έχει σχέση, πώς τη βλέπουν οι άλλοι, χαρά παίρνει μόνο από τη δουλειά της και περνάει μεγάλες περιόδους νιώθοντας βαθιά μοναξιά.

Ο Γιάννης αδυνατεί να καταλάβει τι ζητάνε οι γυναίκες.

Όταν μπαίνει σε μία σχέση σπεύδει να προλάβει κάθε της επιθυμία, προσπαθώντας να της γίνει απαραίτητος. Λίγο μετά, καταλήγει απορημένος να αναρωτιέται τι πήγε και τώρα λάθος και εκείνη τον άφησε και έφυγε. Γιατί δεν εκτιμήθηκαν οι θυσίες του για άλλη μια φορά.

Έτσι λοιπόν, έχουμε φτάσει εδώ, και οι περισσότεροι άνθρωποι, ίσως και εσείς, πιστεύετε βαθιά. πως είναι δύσκολο ή σχεδόν ακατόρθωτο να κάνετε μια καλή σχέση στις μέρες μας…

Ή ότι όλοι οι “καλοί” είναι πια πιασμένοι. Σας καταλαβαίνω…

Όμως πριν παραιτηθείτε εντελώς… διαβάστε παρακάτω.

Γιατί η αλήθεια δεν είναι αυτό που πιστεύετε και θα σας το αποδείξω τώρα.

Σχετικά με το ότι δεν υπάρχουν άνδρες ή γυναίκες:

Στατιστικά: Στην Ελλάδα στις 1000 γυναίκες αντιστοιχούν 960 άνδρες! Σχεδόν ένας προς έναν.

Σχετικά με το αν οι άνδρες ή οι γυναίκες θέλουν σοβαρή σχέση:

Στατιστικά:

1. Oι άνδρες ή γυναίκες που είναι εκτός γάμου υποφέρουν από κατάθλιψη περισσότερο από εκείνους που είναι παντρεμένοι.

2. Οι άνδρες ή γυναίκες που ζουν σε συναισθηματική απομόνωση αναπτύσσουν σύμπλεγμα συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν σοβαρό άγχος, κατάθλιψη και απώλεια μνήμης, μέχρι και παραισθήσεις και παράνοια.

3. Σύμφωνα με την Dr Sue Johnson στο βιβλίο της Το νόημα του έpωτα, το πρώτο και κυρίαρχο ένστικτο των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, δεν είναι το σeξουαλικό αλλά η αναζήτηση επαφής και κυρίαρχης σύνδεσης.

4. Σύμφωνα με τον Βρετανό Ψυχολόγο John Bowlby, η ανάγκη του ανθρώπου ανεξαιρέτως φύλου, να βασίζεται σε έναν πολύτιμο άλλο, δεν χάνεται ποτέ.

Σχετικά με το ανθρώπινο είδος και την εξέλιξη των συντροφικών σχέσεων:

Στον 21ο αιώνα η εpωτική συντροφική σχέση δεν είναι μόνο η πιο στενή από τις σχέσεις των ενηλίκων αλλά συχνά είναι και η κυριότερη.

O 21ος αιώνας θα είναι ο πρώτος αιώνας του ισότιμου γάμου, του συμμετρικού συντροφικού γάμου ή του αγνού γάμου.

Θα είναι ο γάμος μεταξύ ομοίων. Όπως αναφέρει και η Helen Fisher, ανθρωπολόγος και ομιλήτρια στα Ted Talk, θα είναι ο γάμος που θα πλησιάζει το αρχαίο ανθρώπινο πνεύμα.

Τι συμβαίνει λοιπόν και έχουμε φτάσει εδώ;

Η αλήθεια είναι πως δε φταίτε εσείς για όσα ζήσατε μέχρι σήμερα.

Στο παρελθόν κάνατε σχέσεις που σας πλήγωσαν και σας έκαναν να νιώσετε προδοσία και ίσως εγκατάλειψη.

Όμως αναρωτηθείτε για μια στιγμή:

– Μάθατε να εκφράζετε τις ανάγκες σας σωστά;

– Μάθατε να επιλέγετε σωστά;

Μήπως επιλέγατε με κριτήριο την ανάγκη σας να είσαστε σε μία σχέση και όχι την γνήσια επιθυμία για τον άλλον;

Ξέρετε, οι άνθρωποι που δεν πήραν αυτό που χρειάζονταν από την παιδική τους ηλικία, φοβούνται ότι δεν αξίζουν μια ευτυχισμένη σχέση και ότι δεν είναι αρκετοί να αγαπηθούν απλά γι’ αυτό που είναι. Αυτό δεν οφείλεται στον χαρακτήρα ή στην προσωπικότητά τους, αλλά στις εγγραφές που έγιναν στο υποσυνείδητό τους πριν την ηλικία των εφτά ετών. Με πιο απλά λόγια, τα επαναλαμβανόμενα ακούσματα και οι επαναλαμβανόμενες εμπειρίες που είχατε μέχρι τα εφτά σας έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον στο υποσυνείδητό σας το οποίο αποφασίζει αν αξίζετε, αν κινδυνεύετε από εγκατάλειψη ή αν κινδυνεύετε από απόρριψη.

Εάν έχετε νιώσει αυτά τα συναισθήματα μικροί, τότε το πιθανότερο είναι να το υποσυνείδητό σας να τα «ψάχνει» και αυτή τη στιγμή. Να τα ψάξει και στον επόμενο σύντροφο!

Στις σχέσεις ιδιαίτερα, ο φόβος της εγκατάλειψης και ο φόβος της απόρριψης είναι από τους κυριότερους λόγους που δεν πετυχαίνουν οι σχέσεις στις μέρες μας.

Ο φόβος της εγκατάλειψης και ο φόβος της απόρριψής είναι σαν δύο ιοί στο λειτουργικό πρόγραμμα του υποσυνειδήτου, ενεργούν κρυφά και οδηγούν τους ανθρώπους:

Α. να επιλέγουν υποσυνείδητα συντρόφους που θα επιβεβαιώσουν τον φόβο τους, ή

Β. Να μπαίνουν μέσα στη σχέση με μεγάλη ανασφάλεια και χαμηλή αίσθηση προσωπικής αξίας και κατά συνέπεια να λειτουργούν με τρόπο που “εκπαιδεύουν” σιγά σιγά τον άλλον να τους επιβεβαιώσει τον αρχικό τους φόβο και να τους απορρίψει, εγκαταλείποντας τους.

Γ. Να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις, να ζητούν συνέχεια επιβεβαίωση, να μην εκφράζουν τις αληθινές ανάγκες και επιθυμίες τους με υγιή τρόπο, και σιγά σιγά να απομακρύνουν τον άλλον και να τον τρέπουν σε φυγή με την συμπεριφορά τους, καταλήγοντας και πάλι, να επιβεβαιώσουν τον αρχικό τους φόβο.

Σύμφωνα με την Dr Sue Johnson, τα άτομα που πάσχουν από τον φόβο της εγκατάλειψης τείνουν να εξιδανικεύουν τον άλλον ενώ έχουν ισχυρές αμφιβολίες για τη δική τους αξία.

Ως αποτέλεσμα αναζητούν επίμονα την επιδοκιμασία και την διαβεβαίωση ότι είναι πράγματι αποδεκτοί και δεν πρόκειται να τους απορρίψουν.

Σύμφωνα με τον Dr Hellinger, αυτά τα άτομα συνήθως υπερπροσπαθούν, τείνουν να συγχωρούν πρώιμα, δεν μπαίνουν σε δημιουργικό διάλογο και αναβάλλουν τη σύγκρουση.

Με αυτό τον τρόπο η συμμετρία στην ενεργειακή ανταλλαγή που είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση διαλύεται και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη σχέση, καταλήγοντας να επιβεβαιώσει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία του ατόμου και να νιώσει απόρριψη και εγκατάλειψη ξανά.

Τα καλά νέα είναι ότι…

Ο ιδανικός σας σύντροφος όχι μόνο υπάρχει αλλά σας ψάχνει όπως τον ψάχνετε και εσείς αυτή ακριβώς τη στιγμή…

Εάν απελευθερωθείτε από τους υποσυνείδητους προγραμματισμούς εγκατάλειψης και απόρριψης, τότε θα μπορέσετε πλέον να δημιουργήσετε και να κρατήσετε μια αληθινά ευτυχισμένη σχέση με έναν ή μια σύντροφο που ταιριάζετε.

Όσο συνεχίζετε να έχετε μέσα σας ενεργούς αυτούς τους προγραμματισμούς…

Θα συνεχίσετε να επιλέγετε λάθος συντρόφους, ή να αποφεύγετε να κάνετε σχέση ολοσχερώς. Θα συνεχίσετε να ξοδεύετε χρήματα προσπαθώντας να αδυνατίσετε, ή να διώξετε τις ρυτίδες από το πρόσωπο ή να επιμηκύνετε με κάθε τρόπο τη νεότητά σας, πιστεύοντας ότι η εμφάνιση είναι αυτό που θα καθορίσει μια καλή σχέση.

Και ακόμα και εάν μπείτε στη σχέση θα συνεχίσετε να δίνετε περισσότερα από όσο υπηρετεί η υγιής συμμετρία και σύντομα θα καταλήξετε να σας εγκαταλείψει και ο επόμενος, κυρίως για τους ίδιους λόγους και με παρόμοιο τρόπο που το έκαναν και οι προηγούμενοι.

Εάν όμως απελευθερωθείτε από αυτούς τους προγραμματισμούς…

– Θα μπορέσετε να εκφράσετε με υγιή τρόπο τις ανάγκες σας μέσα στη σχέση.

– Θα μπορέσετε να επιλέξετε κατάλληλους συντρόφους.

– Δεν θα επιλέγετε ανθρώπους που σας κάνουν να φοβάστε λιγότερο, αλλά ανθρώπους που σας κάνουν να νιώθετε πιο ελεύθεροι να είσαστε ο εαυτός σας.

– Θα είσαστε αυθεντικοί και θα βάζετε υγιή όρια στη σχέση σας.

– Θα μπορέσετε να δημιουργήσετε σχέσεις με υγιή ενεργειακή ανταλλαγή και βιώσιμο χαρακτήρα.

Κλείνοντας θα ήθελα να θυμηθούμε τα λόγια του Βert Hellinger που αναφέρει ότι…

«μια ευτυχισμένη σχέση δεν είναι εκείνη που οι δύο σύντροφοι είναι δυνατοί και χωρίς ελαττώματα ή αδυναμίες. Μια ευτυχισμένη σχέση είναι εκείνη που και οι δύο σύντροφοι νιώθουν αποδεκτοί και μέσα στην αγάπη ακόμα και όταν είναι ευάλωτοι και αδύναμοι.”

Η Ελίνα Γιαχαλή έχει δημιουργήσει την δωρεάν ομάδα στο Facebook “Πώς να κάνεις σχέσεις αληθινής χαράς” όπου προσφέρει εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό σε όσους ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν πραγματικές και ουσιαστικές σχέσεις με τον εαυτό τους και τους άλλους




enallaktikidrasi.com