Oι συμπεριφορές που σε κάνουν βαρετό στους άλλους, σύμφωνα με την επιστήμη

«Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα» λέμε όταν συναντάμε κάποιον και η συναναστροφή μαζί του κάτι θετικό μας αφήνει. Μας έχει δώσει τροφή για σκέψη, μας έχει εμπνεύσει. Περιμένουμε να τον ξανασυναντήσουμε. Επιδιώκουμε αυτή την συνάντηση.

Σκεφτόμαστε ότι με τον συγκεκριμένο άνθρωπο «θα έχουμε πολλά να πούμε»: θα ανταλλάξουμε απόψεις, θα συζητήσουμε για διάφορα θέματα, η ώρα θα περάσει γρήγορα. Χωρίς να το καταλάβουμε.


«Δεν κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα μαζί σου...»

Σίγουρα, όμως, θα έχετε συναντήσει ανθρώπους που συναναστροφή μαζί τους δεν «λειτούργησε» τόσο θετικά και η ώρα που μοιραστήκατε μαζί τους δεν κύλησε αβίαστα. Βαρεθήκατε νωρίς. Η συνάντησή σας έγινε μια ανάμνηση με μια αδιάφορη γεύση.

Η επιστήμη έχει προσδιορίσει τα στοιχεία που κάνουν μια προσωπικότητα να δημιουργεί πλήξη στον άνθρωπο που την γνωρίζει. Όλοι μας, είμαστε δυνητικά πληκτικοί: και αυτό, τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν δεν έχουμε διάθεση να προσπαθήσουμε να έρθουμε κοντά με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.

Ποιες είναι οι συμπεριφορές που κάνουν έναν άνθρωπο βαρετό (και την ώρα μαζί του να μην περνά εύκολα;):

1) Οταν σου αρέσει να μιλάς μόνο για τον εαυτό σου και δείχνεις ότι δεν έχεις διάθεση να ακούσεις τον άλλον: Οι κακοί ακροατές, που είναι συνεχώς απορροφημένοι στον δικό τους κόσμο -σε αυτά που θέλουν και σε αυτά που επιτυγχάνουν-, κάνουν την ώρα να κυλά βασανιστικά για τους γύρω τους. Είναι ωραίο να δείχνεις ότι ακούς με ενδιαφέρον αυτό που έχει να σου πει ο άλλος και να μην μιλάς συνεχώς για τον εαυτό σου.

2) Ναι-Οχι-Δεν ξέρω-Καλά: Οταν απαντάς πάντα μονολεκτικά, είναι σαν να υψώνεις ένα τείχος ανάμεσα σε σένα και τον συνομιλητή σου. Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν να κάνουν με ανθρώπους που μιλούν λίγο, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να καλύψουν τις «σιωπές». Και κουράζονται. Και πλήττουν. Αν θες να είσαι ενδιαφέρων συνομιλητής, προσπάθησε τουλάχιστον να πεις κάτι παραπάνω.

3) Oι βαρετοί άνθρωποι πάντα «Βαριούνται»: «Εάν έχετε βαρεθεί τη ζωή, να είστε σίγουροι ότι είναι αμοιβαίο» λέει μια θυμόσοφη ρήση. Αν λέτε στους γύρω σας συνεχώς ότι βαριέστε, δεν έχουν παρά να το πιστέψουν και να αναζητήσουν αλλού πιο ενδιαφέρουσα συντροφιά.

4) Σοβαροφάνεια- Οταν δεν υπάρχει αίσθηση του χιούμορ: Αλλο ένα χαρακτηριστικό που κάνει βαρετή την συζήτηση με κάποιον είναι η απουσία χιούμορ και αυτοσαρκασμού. Πόσες φορές δεν έχεις δει ξανά και ξανά το ρολόι σου, όταν βρίσκεσαι με κάποιον με τον οποίο δεν «σκάει το χειλάκι σου» ούτε στιγμή και σε κάνει να νιώθεις ότι η ζωή είναι κάτι υπερβολικά βαρύ και δύσκολο;

5) «Τα ίδια και τα ίδια»: Ισως να έχεις κι εσύ κάποιον στον περίγυρό σου, που λέει σχεδόν πάντα την ίδια ιστορία, το ίδιο αστείο, επαναλαμβάνει τις ίδιες φράσεις. Δεν έχει άποψη για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του.

6) Αρνητισμός: Οι άνθρωποι που βλέπουν ένα πρόβλημα σε κάθε λύση, που παραπονιούνται για την κακή τους τύχη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που δείχνουν ότι δεν έχουν την παραμικρή διάθεση για κουβέντα, κουράζουν τους γύρω τους και τους κάνουν να θέλουν να δραπετεύσουν από τον αρνητικό τους κόσμο.


(Με πληροφορίες από το urbo.com, elitedaily.com και Business Insider)


https://www.bovary.gr/health-diary/20852/oi-symperifores-poy-se-kanoyn-vareto-stoys-alloys-symfona-me-tin-epistimi?fbclid=IwAR24za_f06BbGpC_NLRK2GmsuFP66sJ6DTaKrYWIah8pjuBauIgq31UaEZc