Αμφιβολίες για το εάν σας αγαπάει αρκετά ή εάν είναι ερωτευμένος μαζί σας, εάν η προηγούμενη σχέση του είναι πιο έντονη ερωτικά από την δική σας, εάν θα είστε ευτυχισμένη περνώντας στο επόμενο στάδιο της σχέσης σας, στην συγκατοίκηση.
Βιώνετε μια κατάσταση – για να χρησιμοποιήσω την ορολογία της επιστήμης των σχέσεων- «σχεσιακής αβεβαιότητας», η οποία δεν είναι κάτι άγνωστο στους περισσότερους από μας.
Η σχεσιακή αβεβαιότητα μπορεί να προκύψει ή να ενταθεί λόγω της μετάβασης της σχέσης σε ένα επόμενο στάδιο – όπως στην περίπτωσή σας, στο στάδιο της συγκατοίκησης. Όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους μεταβάσεις στις σχέσεις μας, είναι αναμενόμενο να αναρωτιόμαστε για το κατά πόσο θα ανταποκριθούμε τόσο εμείς όσο και ο σύντροφός μας στην αλλαγή της σχέσης μας.
Η αλλαγή μπορεί να είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα πετύχει. Η θέληση όμως και των δύο συντρόφων να πάνε την σχέση σ’ένα άλλο στάδιο, είναι μια πολύ θετικά σημαντική παράμετρος επιτυχίας. Αυτό που μας φαίνεται σαν μια κατάσταση «χάους», είναι στην πραγματικότητα μια δυναμική σχέση μέσα από την οποία θα προκύψουν τόσο αλλαγές στον καθένα από τους συντρόφους όσο και αλλαγές στην σχέση.
Η νέα κατάσταση της σχέσης θα μπορούσε να είναι απλά μια συμφωνία μεταξύ των δυο συντρόφων αλλά θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο του «χάους» και να αναδυθεί μια πολύ αυθεντική και δεμένη σχέση όπου δεν θα είναι απλά τι «εγώ θέλω» και τι «εσύ θέλεις» σαν «άθροισμα» αλλά τι «εγώ θέλω» και τι «εσύ θέλεις» σαν την δημιουργία μιας νέας κατάστασης.
Μέσα λοιπόν από την συγκεκριμένη οπτική, το να κρατάει ο σύντροφός σας ενθύμια μιας περασμένης σχέσης είναι αναμφισβήτητα μια κάποια ένδειξη – που δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς τι σημαίνει, ήταν πολύ ερωτευμένος ή απλά είναι το ενθύμιο της νεότητας- αλλά δεν έχει καμία σχέση με το πώς θα προχωρήσει σε δέσμευση μαζί σας.
Πιο συγκεκριμένα ως προς την σχεσιακή αμφιβολία που βιώνετε και τι θα μπορούσατε να ξέρετε για τις συνέπειές της ώστε να το διαχειριστείτε καλύτερα:
η σχεσιακή αβεβαιότητα μπορεί να σας κάνει να δείτε την ανταπόκριση που δείχνει ο σύντροφός σας πιο αρνητικά απ’ότι είναι στην πραγματικότητα.
η σχεσιακή αβεβαιότητα βιώνεται με συναισθήματα άγχους, στρες, ζήλειας, θυμού και θλίψης που οδηγούν το άτομο που την βιώνει να φέρεται με τρόπο που να προκαλεί το ίδιο αρνητικές αντιδράσεις στον σύντροφό του και στην συνέχεια να επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την αμφιβολία του.
η σχεσιακή αμφιβολία μεταδίδεται μετά από κάποιο διάστημα στον άλλο σύντροφό, και ίσως αρχίσει να αμφιβάλλει και αυτός.
Ως προς τι θα μπορούσατε να κάνετε για να αποκτήσετε την θετική πληροφορία που χρειάζεστε για να προχωρήσετε στην συγκατοίκηση:
εστιάστε στο κατά πόσο αρέσετε στον σύντροφό σας ή κατά πόσο τον ελκύετε, το καλό σεξ είναι πάντα ένα καλό κριτήριο.
εστιάστε στο κατά πόσο θέλει να κάνει κοινά σχέδια μαζί σας για το μέλλον
εστιάστε στο κατά πόσο σας θέλει στην ζωή του και με ποιο τρόπο, εάν γνωρίζετε τους φίλους και τους αγαπημένους του, εάν σας συμπεριλαμβάνει σε αρκετές δραστηριότητές του, εάν σας μιλάει και σας ζητάει την γνώμη σας σε σημαντικά προσωπικά του ζητήματα.
εστιάστε στο να χτίσετε μια καθημερινότητα που αντέχει στον χρόνο και όχι μια σχέση που θα είναι έντονη άλλα χωρίς διάρκεια