Ο μοναδικός τρόπος να πεις σε κάποιον ότι σε πλήγωσε !

 


Αν πιστεύεις ότι ο σύντροφός (ή φίλος) σου θα καταλάβει από μόνος του το λάθος και θα ζητήσει συγγνώμη, πλανάσαι. Όχι ότι δεν υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν, αλλά ο καθένας αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τα λόγια και τις πράξεις των άλλων

Για να καταλάβεις, υπάρχει έρευνα που επιβεβαιώνει ότι όλα καταλήγουν στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε. Όσοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους, είναι εκείνοι που επικοινωνούν με θετικό και βοηθητικό τρόπο. Οι υπόλοιποι είναι εκείνοι που το κάνουν με θυμό και πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης. Άρα θα υπάρχει κάποιος σωστός τρόπος.

Όταν νιώθεις ότι κάποιος σε πληγώνει, η μόνη επιλογή που έχεις είναι να του το πεις. Τα πάντα όμως κρύβονται στον τρόπο. Συνήθως φοβόμαστε το πώς θα το πάρει ο άλλος, αλλά το ζητούμενο είναι να το κάνουμε με σεβασμό, αγάπη και να σκεφτόμαστε ότι όλοι είμαστε ικανοί για τέτοια λάθη. 

Αν δεν ξέρεις λοιπόν πώς να προσεγγίσεις το θέμα, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα εξής 4 βήματα.

Οργάνωσε τις σκέψεις σου

Ξέρεις, υπάρχουν και αυτές οι φορές που νιώθεις πληγωμένη αλλά και πολύ μπερδεμένη. Δεν ξέρεις τι δημιούργησε ακριβώς αυτό το συναίσθημα, άρα δεν ξέρεις και πώς να το εκφράσεις. Πάρε λοιπόν τον χρόνο σου και αν χρειάζεται, κατάγραψε τις σκέψεις και αυτά που νιώθεις. Και φυσικά, το κάνεις για να μην μιλήσεις εν βρασμώ και χάσεις εντελώς το δίκιο σου.

Προετοίμασε τον άλλο

Δεν ξέρεις ποτέ αν το timing είναι καλό. Ακόμα και ο ιδανικός σύντροφος έχει δύσκολες μέρες και στιγμές που δεν θέλει να μιλήσει και να ακούσει. Φρόντισε λοιπόν να ενημερώσεις και μαζί να επιλέξετε τη σωστή στιγμή για επικοινωνία. Γενικώς, είναι καλό να σεβόμαστε τους χρόνους των άλλων, έτσι θα έπρεπε να κάνουμε και με τους εαυτούς μας.

Η προσέγγιση των 3 σημείων (και ο σωστός τρόπος)

Αν δεν έχεις ιδέα για το πώς να ξεκινήσεις, έχε στο νου σου τρία πράγματα. Πρώτον, ανάφερε σε μία φράση αυτό που σε πλήγωσε. Δεύτερον, εντόπισε το συναίσθημα που ξύπνησε πρώτο και τρίτον, ξεδίπλωσε τις σκέψεις σου για αυτό που ένιωσες. Το ζητούμενα δεν είναι να αποδώσεις χαρακτηρισμούς στον άλλο, αλλά να εξηγήσεις με νηφάλιο τρόπο τι έκανε και νιώθεις έτσι.

Μην ξαναμπείς σε καυγά

Κράτα τη λέξη νηφάλια που ανέφερα πριν και μην σκέφτεσαι ότι αυτή η κουβέντα θα έχει κακή κατάληξη. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να μπαίνεις μόνη σου σε mode θυμού και να τσακώνεσαι επειδή το έχεις προσχεδιάσει. Μην μπαίνεις σε αυτό το παιχνίδι. Αν θέλεις να εξελιχθεί η σχέση σου και να επικοινωνείτε ως ενήλικες, προσέγγισε τον με αγάπη, διότι δεν είστε εχθροί. Και ούτε θες να γίνετε.









https://www.ladylike.gr/wellness/o-sostos-tropos-na-peis-se-kapoion-oti-se-pligose-giati-ola-theloun-tropo/