«Ανησυχώ! Η σύζυγος μου συνεχώς απομακρύνεται»: αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις


 «Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω μετά από τριάντα χρόνια έρευνας, είναι: «τι θέλει μια γυναίκα;» Ζίγκμουντ Φρόιντ.


Πολλοί άνδρες χαρακτηρίζουν τις γυναίκες ως απρόβλεπτες αναφορικά με την συμπεριφορά τους και παραπονιούνται πως δεν μπορούν να καταλάβουν ποτέ αν η σύζυγος τους είναι ευτυχισμένη ή όχι.


Είστε παντρεμένος και αναρωτιέστε ποια είναι τα πρώτα σημάδια που πρέπει να προσέξετε; Διαβάστε παρακάτω:

  • Έχει σταματήσει να σας μιλάει: και όταν λέμε να σας μιλάει δεν εννοούμε την συζήτηση για τα απλά αλλά την ουσιαστική επικοινωνία.
  • Εκνευρίζεται με το παραμικρό: ειδικά όταν δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος.
  • Νιώθει πάντα κουρασμένη: μελέτες έχουν δείξει πως όταν ένα άτομο είναι δυστυχισμένο έχει αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, που κάνουν πιο έντονα τα επίπεδα κούρασης.
  • Κρατάει μυστικά: αυτό σημαίνει πως δεν θέλει πλέον να μοιραστεί μαζί σας όσα την απασχολούν.
  • Δεν έχει επιθυμία για σε.ουαλική επαφή: εκείνες οι παντρεμένες γυναίκες που νευριάζουν όταν πάει να τις αγκαλιάσει ο σύζυγος τους ή να τις αγγίξει γενικότερα. Για επαφή... ούτε λόγος.
  • Δεν σας έχει εμπιστοσύνη: δεν σας εμπιστέυετε ούτε στα σημαντικά ούτε στα πιο απλά θέματα κάτι που δημιουργεί ρωγμές στον γάμο.
  • Έχει σταματήσει να σας δίνει σημασία αλλά και να σας προσέχει: αυτό σημαίνει ότι δεν ελκύεται πλέον από εσάς, ενώ φαίνεται ότι δεν σας προσέχει πια με το να σας φροντίζει.


Μπορεί μια σχέση να αναθερμανθεί παρά τα προβλήματα;


Αρχικά, θα πρέπει να τονιστεί πως δεν υπάρχουν σχέσεις χωρίς προβλήματα. Μπορούν να σωθούν όταν δίνεται έμφαση στα εξής:

  • Μην αφήνετε τα προβλήματα να διαιωνίζονται: κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του. Σίγουρα αυτή φράση δεν έχει απόλυτη ισχύ στο κομμάτι των ανθρώπινων σχέσεων που τα πράγματα είναι περίπλοκα. Όμως τα προβλήματα δεν θα πρέπει να καλύπτονται αλλά να γίνεται προσπάθεια να λύνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με το να τα αρνείται το ζευγάρι δεν θα εξαφανιστούν. Αντίθετα θα γιαγαντωθούν.
  • Η ανάληψη ευθυνών είναι ένα καλό βήμα: αν η σχέση ή ο γάμος έχει φτάσει σε μια κρίσιμη καμπή, δεν φταίει μόνο ο ένας. Η αναγνώριση του που έχει συμβάλλει ο καθένας είναι σημαντική. Αυτό το βήμα είναι δύσκολο και εδώ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ένας πιστοποιημένος Ειδικός Ψυχικής Υγείας.
  • Δώστε σημασία στον/στην σύντροφο σας: σίγουρα η καθημερινότητα και η ρουτίνα με ότι αυτό συνεπάγεται φθείρεί τη σχέση. Το ζητούμενο δεν είναι κάθε ημέρα να είναι σαν τον μήνα του μέλιτος. Μια μικρή και απλή πράξη αγάπης μπορεί όμως να δημιουργήσει δυνατά συναισθήματα.
  • «Πως ένιωσες όταν με πρωτοείδες;»: μια ερώτηση απλή, όμως τόσο ουσιαστική. Οι αναμνήσεις που σας ενώνουν, οι όμορφες στιγμές που βιώσατε μαζί μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αναζοπύρωση της σχέσης, κάτι που επιβεβαιώνουν και έρευνες για το θέμα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, αυτή η φράση δημιουργεί την ψευδαίσθηση και αναπαράγει το σκίρτιμα της πρώτης φοράς που συναντήθηκαν δυο άνθρωποι. Είναι μια θετική σκέψη που ακολουθεί τα ζευγάρια περισσότερο από κάθε άλλη καθώς δίνει νόημα στη σχέση και εμπεριέχει έντονα συναισθήματα που την ενισχύουν και την κάνουν μοναδική.
  • Ζήτηστε βοήθεια: ένας ειδικός ψυχικής υγείας είναι ο καλύτερος σύμβουλος σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν είναι δικαστής! Αντίθετα, μέσα από τον παραγωγικό διάλογο και με επιστημονικό τρόπο, θα οδηγήσει το ζευγάρι να κατανοήσει ποια είναι τα πράγματα που τους ενώνουν αλλά και εκείνα που τους χωρίζουν. 



Melapus Team