Εσύ γιατί παραμένεις σε μια δυστυχισμένη σχέση;

Σκέψου όλες τις φορές στις οποίες ένιωθες σαν να μην χωράς στην σχέση. Όλα όσα σε οδήγησαν στο να κάνεις αυτή την σχέση, τώρα σε οδηγούν στον χωρισμό. Παραπονιέσαι στους στενούς σου φίλους ή στην οικογένειά σου και σκέφτεσαι τρόπους να χωρίσεις με ευγενικό τρόπο.

Ωστόσο, καθώς περνάει ο καιρός, ξεχνάς το πώς νιώθεις και ότι θέλεις να χωρίσεις, και τα αφήνεις εκτός σχεδίων. Παρόλο που δεν νιώθεις ευτυχία και δεν έχει αλλάξει κάτι από την πρώτη στιγμή που σκέφτηκες να φύγεις, υπάρχει κάτι που σε κρατά πίσω, αλλά δεν ξέρεις το γιατί. Ετσί και αλλιώς είναι δύσκολο να βρείς πως να χωρίσεις κάποιον που αγαπάς!


Μια νέα μελέτη παρέχει νέες ιδέες για το τι κρατά τους ανθρώπους σε ανεκπλήρωτες σχέσεις. Η έρευνα ξεκινάει με τις συνηθισμένες υποθέσεις που υπάρχουν, ότι δηλαδή οι άνθρωποι μένουν επειδή έχουν ήδη επενδύσει χρόνο και ενέργεια για την λειτουργία της σχέσης. Οπότε το να φύγεις θα ήταν σπατάλη αυτής της επένδυσης.

Ένας ακόμα λόγο που μένει κάποιος και δεν φεύγει είναι ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται την μοναξιά και δεν έχουν αυτοπεποίθηση.

Τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος μένει σκεπτόμενος το τι είναι καλύτερο για τον σύντροφό του;
Όταν κάθεσαι και το σκέφτεσαι, ίσως καταλαβαίνεις ότι είναι αυτό το αλτρουιστικό συναίσθημα που σε κρατούσε ή σε κρατάει σε μια λιγότερο καλή σχέση. Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να σκέφτονται τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων, ακόμα και αν είναι άγνωστοι.

Αν συμβαίνει αυτό, τότε οι άνθρωποι επιλέγουν να μείνουν στην σχέση για να μην στεναχωρήσουν το ταίρι τους.

Το μένω ή το φεύγω βασίζεται επίσης στην εξάρτηση που υπάρχει στην σχέση.

Όλα αυτά μπορεί να σου φαίνονται υπερβολικά. Ωστόσο, σκέψου μια κατάσταση στην οποία δίνεις σε έναν άγνωστο στο σουπερμάρκετ την σειρά ή να μπει κάποιος στην λωρίδα σας όταν οδηγείτε. Όταν ασχολείσαι με τέτοιες μικρές πράξεις αλτρουισμού, ένα μικρό μέρος σου αισθάνεται καλύτερα. Δεν περιμένεις ότι θα ανταμειφθείς για αυτές τις μικρές πράξεις καλοσύνης σου.
Σκέψου την ανάγκη που νιώθεις όταν κάποιος ρίχνει τον καφέ του ή το κινητό του. Σχεδόν ενστικτωδώς σπεύδεις να βοηθήσεις.

Αν συμπεριφέρεσαι έτσι σε αγνώστους, γιατί να μην βάλεις στην άκρη τα θέλω σου για να προστατεύσεις κάποιον που αγαπάς;

Τέτοιες ανιδιοτελείς πράξεις οδηγούν στην θεωρία της αλληλεξάρτησης. Αυτή η θεωρία προτείνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την επιλογή, σε οποιαδήποτε σχέση τους, στο να στοχεύσουν να κερδίζουν περισσότερα.
Ωστόσο, σε μια σχέση αυτά τα εγωκεντρικά οφέλη μένουν πίσω και πρώτο ρόλο αρχίζει να παίζει η σχέση. Υπάρχει πιθανότητα κάποιος να μην αφήσει ποτέ την εγωκεντρικότητά του όταν εισέλθει στην σχέση, αλλά μόνο να κοιτάει τις δικές του ανάγκες.

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεωρία της αλληλεξάρτησης προτείνει να δημιουργηθούν κανόνες που να εμπλέκουν τις βασικές ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι για συνεργασία και αλτρουισμό.


Αντωνία Χατζηνικολαΐδη


https://ipop.gr/psychologia/esy-giati-parameneis-se-mia-dystychismeni-schesi/