Αν ο πρώην σου έλεγε κάτι απο αυτά, ήσουν με σιγουριά σε μια τοξική σχέση!

Μόλις ξεκινάει να θεραπεύεται η πληγή από έναν χωρισμό, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις τη σχέση με μια πιο ειλικρινή ματιά. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις όταν είσαι φρεσκοχωρισμένος και τα συναισθήματα είναι πολύ έντονα.

Όταν φτάσεις σ? αυτή την ώρα, λοιπόν, του απολογισμού, μπορεί να συνειδητοποιήσεις πράγματα που θα μπορούσες να έχεις κάνει διαφορετικά ή ότι πραγματικά δεν έκανες τελικά ποτέ υποχωρήσεις. Μπορεί, όμως, να βρεις και τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης μέσα στη δική σου. Τι κάνει η τοξική σχέση; Κακό στην ευεξία σου!

Εάν καθίσεις και αναλογιστείς, θα δεις ότι υπάρχουν πολλά

σημάδια που μπορούν να σου δείξουν μια τοξική σχέση. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπεις στη διαδικασία ν? αποκωδικοποιήσεις τόσες συμπεριφορές, μπορείς να καταλάβεις απ? τον τρόπο που σου μιλούσε ο πρώην σου!

Αρχικά, όμως, ας καθορίσουμε ποια είναι η τοξική σχέση. Σύμφωνα με το Psychology Today, κάθε σχέση που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε εσένα, φυσικά, διανοητικά ή συναισθηματικά, είναι μια τοξική σχέση. Μια σχέση απ? την οποία λείπουν μερικές βασικές αρχές (εμπιστοσύνη, υποστήριξη, κ.λπ.) μπορεί να είναι τοξική.

Επιστρέφοντας στον τρόπο που σου μιλούσε ο πρώην σου, οι ψυχολόγοι λένε πως αν ο πρώην σου έλεγε κάτι απ? αυτά, ήσουν με σιγουριά σε μια τοξική σχέση!
«Είναι δικό σου λάθος. Και είναι πάντα…»
Σε μια σχέση δεν γίνεται πάντα να φταίει μόνος ένας. Επομένως, εάν αισθάνεσαι ότι είχες πάντα άδικο, δεν σημαίνει ότι είχες πάντα, αλλά ότι ο πρώην σου σ? έκανε να νιώθεις σαν να έχεις πάντα άδικο κι εκείνος δίκιο. Εάν ο πρώην σύντροφός σου σε κατηγορούσε για όλα σας τα προβλήματα και προσπαθούσε συνεχώς να σε αλλάξει, τότε ναι ήσουν σε μια τοξική σχέση.

«Είσαι τρελή. Αυτό δεν συνέβη ποτέ»
Μήπως αισθάνεσαι ότι οι αναμνήσεις σου έρχονταν σε σύγκρουση μ? εκείνες του πρώην σου; Μήπως συνήθιζε να λέει «ποτέ δεν το είπα/ έκανα αυτό»; Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη τακτική ενός ανθρώπου που προσπαθεί να σε χειραγωγήσει και να σε κάνει να πιστεύεις ότι δημιουργείς μια δική σου πραγματικότητα, κάνοντάς σε ν? αμφιβάλεις ακόμα και για τα ίδια σου τα συναισθήματα!

«Μην ακούς την αδερφή σου»
Δεν είναι ασυνήθιστο να βγαίνεις με κάποιον που δεν συμπαθεί όλα τα μέλη της οικογένειάς σου. Αλλά το να προσπαθεί ο σύντροφός σου να σε απομακρύνει απ? τους αγαπημένους σου ανθρώπους, θεωρώντας ότι σου κάνουν κακό, είναι ένα δείγμα ότι τελικά εκείνος σου κάνει κακό.

ΥΓ: Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου όντως το οικογενειακό περιβάλλον είναι τοξικό ή/και κακοποιητικό.

«Αυτό ήταν χαζό»
Σύμφωνα με ψυχολόγους, ένα σύνηθες σημάδι των τοξικών σχέσεων, είναι ότι μπορεί ο σύντροφος να κριτικάρει την εξωτερική εμφάνιση, τη συμπεριφορά ή την καριέρα του άλλου.

Εάν ο σύντροφός σου χαρακτήριζε χαζές τις συμπεριφορές σου στη δουλειά, κάνοντάς σε μάλιστα να πιστεύεις πως σου αξίζει να μην σου πηγαίνουν καλά τα πράγματα, τότε δεν ήσουν απλά σε μια τοξική σχέση, αλλά σε μια συναισθηματικά κακοποιητική σχέση.



Αφροδίτη Πρέβεζα

https://ipop.gr/psychologia/an-o-proin-soy-elege-kati-ap-ayta-isoyn-me-sigoyria-se-mia-toxiki-schesi/