Γιατί δεν νιώθω χαρά;. Γιατί συνέχεια αισθάνομαι λύπη, θυμό και πικρία;


 «Γιατί δεν νιώθω χαρά;». «Γιατί συνέχεια αισθάνομαι λύπη, θυμό και πικρία;». Αυτές είναι ερωτήσεις πολλών ανθρώπων, δυστυχώς, στην εποχή μας, οι οποίοι, όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή τους. 

Δυστυχώς, όταν κάποιος βρίσκεται σε μια τέτοια ψυχολογική κατάσταση δεν μπορεί να την αλλάξει αμέσως. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας και χαρίστε του θετικές επιβεβαιώσεις, ακόμη κι αν δεν τις πιστεύετε αυτή τη στιγμή.

Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες σωματικές δραστηριότητες, όπως τζόκινγκ, ποδηλασία ή πεζοπορία σε κάποιο κοντινό σας άλσος. Οτιδήποτε θα ανεβάσει τον καρδιακό σας ρυθμό, θα ενεργοποιήσει τους μυς σας, και ως συνέπεια θα αντλήσει ενδορφίνες, μπορεί να σας βοηθήσει ψυχολογικά. Εάν δεν μπορείτε να ξεκινήσετε με την αντιμετώπιση των συναισθημάτων σας, θα μπορούσατε να αρχίσετε με τη φροντίδα του σώματός σας.

Συχνοί λόγοι που δυναμώνουν το ψυχολογικό κενό

  • Δεν ζείτε τη στιγμή

Αν σκέφτεστε πάντα το μέλλον και το παρελθόν, χάνετε τη στιγμή. Κατά κάποιον τρόπο, η ευτυχία συνδέεται στενά με το παρόν και την κάθε στιγμή. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ξεχωρίσει το συναίσθημα που προκαλεί η στιγμή από το συναίσθημα που προκαλούν οι σκέψεις και γι’ αυτό μπορεί να αναρωτιέστε «γιατί δεν νιώθω χαρά;».

  • Δεν αντέχετε τη μοναξιά

Η μοναξιά είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι μεταπηδούν από σύντροφο σε σύντροφο, καθώς το να είναι με ένα λάθος άτομο είναι καλύτερο από το να είναι μόνοι τους. Το να καταφέρει ένας άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος «παρέα» με τον εαυτό του είναι ευεργετικό, εκτός από την ψυχοσύνθεσή του, και για τις μελλοντικές του σχέσεις. Αν καταλαβαίνετε τον εαυτό σας πρώτα, θα είστε σε θέση να καταλάβετε τους άλλους πολύ καλύτερα.

  • Το διαρκές άγχος

Το άγχος είναι από τους χειρότερους εχθρούς της ποιοτικής και ήρεμης ζωής. Πολλές φορές νιώθουμε ανεξήγητο άγχος χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο. Η ζωή μπορεί να κυλά σχετικά ήρεμα, όμως η συνεχής ανησυχία δεν σταματά. Αυτή η δυσφορία λοιπόν εύλογα περιορίζει κάθε χαρά και ευχάριστη στιγμή, οδηγώντας πολλές φορές και σε κατάθλιψη.

Τα πάντα ρει

Πέρα από όλα αυτά, δεν γνωρίζω την ακριβή σας κατάσταση ή τον λόγο που νιώθετε έτσι. Ίσως κάποιο αγαπημένο πρόσωπο έφυγε από τη ζωή, ίσως είχατε έναν επώδυνο χωρισμό ή αποχωρισμό είτε απλώς δεν είστε ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση στον κόσμο. Ευτυχώς (ή δυστυχώς), δεν ζούμε σε έναν στατικό κόσμο, και το ανθρώπινο συναίσθημα δεν είναι ούτε αυτό, με τη σειρά του, κάτι το παγιωμένο. Με αυτή τη σκέψη στον νου, ίσως μπορείτε να βρείτε κάποια γαλήνη, καθώς υπάρχει 99,999% πιθανότητα να αλλάξουν η διάθεση και τα συναισθήματα που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή στο μέλλον. Αποδεχτείτε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεστε σε μια ατυχή κατάσταση και συγκυρία και ότι μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, μήνες ή ίσως και περισσότερο, αλλά όμως κάποια μέρα θα νιώσετε καλύτερα, τα συναισθήματά σας θα αλλάξουν.

Μερικές φορές αυτό που πραγματικά με βοηθάει μέσα σε δύσκολες μέρες είναι να σκέφτομαι τη δυστυχία μου σαν μια κωμική σειρά και να αναρωτιέμαι: «Τι θα συμβεί μετά; Πόσο χειρότερο μπορεί να γίνει αυτό που ζω; Πώς θα νιώσω αύριο; Χειρότερα; Πολύ χειρότερα; Η ζωή μου θα μπορούσε να μετατραπεί σε σαπουνόπερα και να πουλήσω την ιστορία μου βγάζοντας εκατομμύρια».

Αυτοσαρκαστείτε. Θα ελαφρύνει την καρδιά και την ψυχή σας σε μια κατά τα’ άλλα θλιβερή κατάσταση. Μη ρωτάτε συνεχώς τον εαυτό σας «γιατί δεν νιώθω χαρά;». Απλώς θυμηθείτε ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι δυσάρεστη για πάντα, δεν προορίζεται να είναι σταθερή. Μόλις σας έφερε την ευτυχία, μπορεί να σας φέρει δυστυχία και να είναι καταθλιπτική ή βαρετή και μετά να αλλάξει ξανά. Μάθετε να προσαρμόζεστε στις αλλαγές και να βρίσκετε καινούριους τρόπους να αντεπεξέρχεστε στις δυσχέρειες.

Εξάλλου, είμαστε βάρκες ενάντια στο ρεύμα…

Πέτρος Κατσουρίδης