Κατάθλιψη, πόνοι στο σώμα και άλλα σωματικά συμπτώματα

 


Η κατάθλιψη και οι πόνοι στο σώμα συνδέονται αρκετά συχνά. Πέρα από τη συναισθηματική κατάπτωση, και οι πόνοι στο σώμα μπορεί να είναι σύμπτωμα που επιφέρει η κατάθλιψη. 

Αν και η κατάθλιψη είναι ψυχική ασθένεια, μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα. Οι πόνοι στο σώμα, οι στομαχικές διαταραχές, η κόπωση και η ανησυχία είναι μόνο μερικές πιθανές φυσικές επιπτώσεις της κατάθλιψης. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αυτά τα φυσικά συμπτώματα για διάφορους λόγους, αλλά ενδέχεται να μη συνειδητοποιήσουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι μεταξύ των πιθανών αιτίων. Ορισμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για την κατάθλιψη, όπως η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί επίσης να έχουν φυσικές παρενέργειες, όπως ναυτία, αλλαγές βάρους και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Κατάθλιψη και πόνοι στο σώμα

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν διάσπαρτους πόνους σε όλο το σώμα, που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τα άκρα ή την πλάτη τους. Μερικοί άνθρωποι έχουν πόνους σε ολόκληρο το σώμα που μπορεί να είναι χρόνιοι και εξουθενωτικοί. Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν πώς σχετίζονται ο σωματικός πόνος και η κατάθλιψη καθώς και πώς μπορούν να επηρεαστούν μεταξύ τους. Μια θεωρία είναι ότι και τα δύο μπορούν να προκληθούν από μια δυσρύθμιση των νευροδιαβιβαστών. Οι πόνοι στο σώμα από κατάθλιψη μπορεί να μετριαστούν σε κάποιους πάσχοντες εάν λάβουν αντικαταθλιπτικά που επηρεάζουν την επαναπρόσληψη σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αισθάνονται τον πόνο διαφορετικά. Μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι τα άτομα που διαγνώστηκαν με μείζονα κατάθλιψη είχαν χαμηλότερα όρια πόνου και ανοχής σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν κατάθλιψη. Μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι μία από τις πιο κοινές μορφές πόνου σε ενηλίκους, ο πόνος στην πλάτη, μπορεί να σχετίζεται άμεσα με την κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι 60% πιο πιθανό να υποφέρουν από πόνο στην πλάτη σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν. Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και πόνου, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα αυτή τη συχνή σύνδεση.

Κατάθλιψη και γαστρεντερικά προβλήματα

Οι πόνοι στο σώμα στην κατάθλιψη δεν είναι το μοναδικό σωματικό σύμπτωμα, καθώς οι πάσχοντες μπορεί να έχουν συχνά προβλήματα στο στομάχι, όπως ναυτία, φούσκωμα, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνει τον νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται σεροτονίνη. Η χημική αυτή ουσία του εγκεφάλου συνδέεται με την κατάθλιψη επειδή πιστεύεται ότι βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, αλλά οι ερευνητές γνωρίζουν επίσης ότι παίζει ρόλο και στη διατήρηση της πεπτικής λειτουργίας. Το μεγαλύτερο μέρος της σεροτονίνης του σώματος παράγεται και αποθηκεύεται στο έντερο.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται πολύ για τη σύνδεση «εντέρου – εγκεφάλου», την οποία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ανακαλύψουν, πώς δηλαδή η ψυχική και η πεπτική υγεία συνδέονται. Εκτός από τη σεροτονίνη, τα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο διερευνώνται για το πώς συμπεριφέρονται σε περιόδους ακραίου στρες και κατάθλιψης.

Κατάθλιψη και κόπωση

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά αισθάνονται ότι, ανεξάρτητα από το πόσο κοιμούνται, δεν νιώθουν ποτέ ξεκούραση. Μπορεί να δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι το πρωί ή να αγωνίζονται να επιτελέσουν απλές δραστηριότητες, όπως δουλειές στο σπίτι. Παρόλο που η χαμηλή ενέργεια μπορεί σίγουρα να σχετίζεται με τον κακό ύπνο, έρευνα έδειξε ότι η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και κόπωσης είναι πιο περίπλοκη. Η κόπωση δεν είναι μόνο ένα από τα πιο συνηθισμένα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά τείνει να είναι ένα από τα πιο δύσκολα να αντιμετωπιστεί. Μελέτη του 2010 διαπίστωσε ότι ακόμη και μετά την έναρξη φαρμακευτικής αγωγής, η κόπωση παρέμεινε στο 80% περίπου των ατόμων με σοβαρή κατάθλιψη. Η κατάθλιψη και η κόπωση μπορεί να γίνουν μέρος ενός κύκλου όπου η συνεχιζόμενη χαμηλή ενέργεια και τα μειωμένα κίνητρα επιδεινώνουν την πάθηση.

Διάφορα σωματικά συμπτώματα

Η κατάθλιψη, όπως φαίνεται, σχετίζεται με διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως πόνοι στο σώμα, διάρροια και κόπωση. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα με κατάθλιψη, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι είναι αρκετά συνηθισμένοι. Εάν είχατε ήδη προβλήματα ημικρανίας, μπορεί να χειροτερέψουν.
  • Πόνο στην πλάτη.
  • Πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις.
  • Πόνο στο στήθος.
  • Πεπτικά προβλήματα. Μπορεί να αισθανθείτε και ναυτία. Ίσως να έχετε διάρροια ή δυσκοιλιότητα όλη την ώρα. Είναι σύνηθες να χάνετε την όρεξή σας ή να τρώτε υπερβολικά.
  • Εξάντληση και κόπωση. Ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε, μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι. Το να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί μπορεί να φαίνεται πολύ δύσκολο, ακόμη και αδύνατο.
  • Προβλήματα ύπνου. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά. Ξυπνούν πολύ νωρίς ή δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου. Άλλοι κοιμούνται πολύ περισσότερο από το κανονικό.
  • Αλλαγή στην όρεξη ή στο βάρος. Μερικά άτομα με κατάθλιψη χάνουν την όρεξή τους, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Άλλοι λαχταρούν ορισμένα τρόφιμα, όπως υδατάνθρακες, περισσότερο από το κανονικό και παίρνουν βάρος.
  • Ζάλη.