Γιατί ο καλύτερος τρόπος για να μην πέσεις θύμα χειριστικής επανασύνδεσης είναι να γυρίσεις την πλάτη στον πρώην σου που ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να σε ξεχάσει.
Η καρδιά σου πάει να σπάσει, καθώς διαβάζεις το μήνυμά του: «Είμαι σε δύσκολη κατάσταση. Έχω μπλέξει…». Είναι ο πρώην, με τον οποίο το πιθανότερο είναι να ζήσατε έναν πολύ δυνατό έρωτα. Από αυτούς τους παραμυθένιους που δύσκολα ξεθωριάζουν στη μνήμη. Το παραμύθι όμως δεν εξελίχθηκε καλά και για του Χ, Ψ λόγους, που εσύ γνωρίζεις καλύτερα, αποφασίσατε τελικά να χωρίσετε. Ή μήπως την απόφαση την πήρες και την εκτέλεσες μόνο εσύ, γιατί εκείνος ή εκείνη είχε άλλα σχέδια;
Όπως και να έχει, θα δεχτείς να τον συναντήσεις, όταν επανεμφανιστεί, γιατί το πιθανότερο είναι ότι, ακόμα κι αν σε πλήγωσε, θα δυσκολευτείς να αντισταθείς να βοηθήσεις κάποιον που αγάπησες πολύ, παρόλο που βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι έχεις πάρει τη λάθος απόφαση. Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι πιθανότητα να είσαι θύμα hoovering του πρώην ή της πρώην, που χρησιμοποιεί τακτικές επανασύνδεσης με χειριστικό τρόπο.
Τι είναι όμως το hoovering;
Το hoovering, όπως λέγεται στα αγγλικά, είναι μια τακτική χειρισμού από κάποια άτομα που χρησιμοποιούν τις σχέσεις χειριστικά, για να ικανοποιήσουν το δικό τους συμφέρον, ακόμα και μετά τον χωρισμό. Τα άτομα αυτά εμφανίζονται ξανά και ξανά στη ζωή σου, ακόμα κι αν έχετε χωρίσει, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους, πουλώντας σου ένα παραμύθι που δύσκολα θα αναγνωρίσεις ότι είναι ψέματα ή ότι συνδέεται αποκλειστικά με το προσωπικό του συμφέρον. Ίσως το καταλάβεις, όταν εξαφανιστεί από τη ζωή σου με την ίδια ευκολία με την οποία εμφανίστηκε, αφού πάρει πρώτα αυτό που θέλει.
Ο όρος hoovering έχει πάρει την ονομασία του από την ηλεκτρική σκούπα, γιατί μπαίνει ξαφνικά στην πρίζα και αρχίζει, καθώς είσαι πάλι στο στόχαστρο του ενδιαφέροντος, να σε ρουφάει. Το πρόσωπο δηλαδή που κάνει hoovering έχει την ιδιότητα να ρουφάει το ενδιαφέρον και την ενέργειά σου, ακόμα και τα συναισθήματά σου. Στόχος του είναι να σε χρησιμοποιήσει με όλους τους τρόπους, μέχρι κάτι άλλο να βρεθεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του. Με λίγα λόγια το hoovering είναι η επανασύνδεση που επιδιώκουν τα άτομα με χειριστικές διαθέσεις.
Ρωτήσαμε την Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύρια, να μας πει περισσότερα για το hoovering.
Ποιοι είναι πιο πιθανό να το κάνουν;
Σύντροφοι με ναρκισσιστική, οριακή διαταραχή. Επίσης, άτομα με συναισθηματική αστάθεια και στοιχεία υστερίας στην προσωπικότητά τους. Είναι άτομα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εαυτό τους και λιγότερο για τους άλλους. Επιθυμούν περισσότερο να πάρουν αγάπη, για να νιώσουν σημαντικά ή ασφαλή, και λιγότερο να δώσουν. Ταυτόχρονα, τα άτομα με τις συγκεκριμένες διαταραχές, όπως ναρκισσιστική ή οριακή διαταραχή, μπορεί να έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση, πράγμα που τα καθιστά περισσότερα κακοποιητικά στους χειρισμούς τους, ακόμα κι αν δυσκολεύονται να το συνειδητοποιήσουν.
Αναρωτιέσαι αν έχεις τον γνωστό μαγνήτη;
Έχεις την τάση να δίνεις πολλά στη σχέση; Να είσαι δοτική ή δοτικός; Να παρέχεις φροντίδα, ενδιαφέρον, υποστήριξη στον σύντροφό σου; Μήπως έχεις την τάση να συγχωρείς κάθε φορά, να δίνεις και μία δεύτερη, και τρίτη, και τέταρτη ευκαιρία; Μήπως μέσα σου ελπίζεις ότι δεν μπορεί, αυτή τη φορά ο ή η σύντροφός σου άλλαξε, οπότε η σχέση σας θα είναι υπέροχη από εδώ και πέρα; Αν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δύσκολα θα σε αφήσει σε ησυχία ο χειριστικός πρώην. Θα επανέρχεται σε εσένα, γιατί του προσφέρει δύναμη και εξουσία αυτό το συναισθηματικό πήγαινε-έλα, από το οποίο παίρνει επιβεβαίωση.
Γιατί το hoovering μπορεί να οδηγήσει σε ναρκισσιστική κακοποίηση
Επειδή το hoovering είναι μια τακτική που χρησιμοποιούν πολύ συχνά άτομα με ναρκισσιστική ή οριακή προσωπικότητα που φοβούνται να μείνουν μόνα, έχουν ανάγκη να αισθάνονται σημαντικά στη ζωή κάποιου και θα θελήσουν να επανασυνδεθούν αμέσως με αυτόν που έχουν πιθανότητες να τους κάνει να νιώσουν ότι αξίζουν. Ιδιαίτερα όταν μείνουν μόνα και νιώσουν την αυτοαξία τους να κλονίζεται. Λαχταρούν την προσοχή του άλλου χωρίς να θέλουν να δώσουν τόσα πολλά από όσα τάζουν ή μπορούν να δώσουν.
Τα σημάδια της hoovering επανασύνδεσης
Mπορείς να αναγνωρίσεις μια χειριστικού τύπου επανασύνδεση, αν ο πρώην σου επιδεικνύει τις παρακάτω συμπεριφορές:
-Δεν δέχεται την απόφασή σου να διακόψετε επικοινωνία μετά τον χωρισμό
Επανεμφανίζεται ακόμα κι αν εσύ προσπαθείς να τηρήσεις τις αποστάσεις. Θα στείλει με ευκολία μηνύματα συναισθηματικής φύσεως του τύπου «Είμαι εδώ, στο παγκάκι που πρωτοφιληθήκαμε» ή «Πίνω κάθε πρωί καφέ στην κούπα που μου χάρισες».
-Προσποιείται ότι η σχέση σας δεν έχει τελειώσει
Θα σου αποκρύψει ακόμα κι ότι έχει προχωρήσει σε άλλη σχέση, μόνο και μόνο για να μπορεί να διατηρήσει επικοινωνία, επαφή, πρακτικής φύσεως βοήθεια, σεξ ή οποιαδήποτε άλλη παροχή από εσένα.
-Ζητά εύκολα συγνώμη
Πολύ συχνά θα τον ή την ακούσεις να λέει: «Συγνώμη για όλα!» Τα άτομα αυτά θα παραδεχτούν εύκολα τα λάθη τους με ευθύτητα και θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι τα έχουν καταλάβει και έχουν όλη την καλή διάθεση να επανορθώσουν και να αλλάξουν. Δυστυχώς λένε ψέματα. Ψέματα που μπορεί και οι ίδιοι να μην πιστεύουν. Το κάνουν μόνο για να σε πείσουν να τους δείξεις και πάλι ενδιαφέρον.
-Χρησιμοποιεί κι άλλα πρόσωπα για να σε χειριστεί
Του γονείς σου, τους φίλους σου ή τα παιδιά σας -αν έχετε. Θα τους χρησιμοποιήσει μόνο και μόνο για να καταφέρει να διατηρήσει μια σχέση μαζί σου, από την οποία νιώθει ότι κάτι κερδίζει, ιδιαίτερα μάλιστα αν κατορθώσει τελικά να σε χειριστεί.
-Υποκρίνεται ότι χρειάζεται βοήθεια
Θα επικοινωνήσει μαζί σου ακόμα κι αν έχετε χωρίσει, επειδή έχει μπλέξει, ζει ένα δράμα, αρρώστησε, χρειάζεται κάποια είδους βοήθεια. Ακόμα κι αν είναι έτσι, το παρουσιάζει πάντα σαν μια υπερβολικά δραματική κατάσταση, αποσιωπώντας μια βασική πληροφορία: σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς εσένα.
-Μεταμφιέζει την επανεμφάνισή του, αν χρειαστεί
Θα ελιχθεί ανάλογα με την αντίδρασή σου, δοκιμάζοντας τα πάντα. Αν δει ότι δεν αγοράζεις πια τον έρωτα που σου πουλάει, θα δοκιμάσει να σε προσεγγίσει μέσω άλλων οδών. Είναι πολύ πιθανό, λοιπόν, να βαφτίσει την επαφή σας ως φιλία, εξελιγμένο ή ιδιαίτερο δεσμό, συγχώρεση ακόμα και… καρμική σχέση.
-Είναι υποστηρικτές της παντοτινής αγάπης
Είναι πολύ πιθανό να ακούσεις αυτά τα λόγια: «Δεν σε ξεπέρασα ποτέ», «Είσαι η αδερφή ψυχή μου», «Είμαστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον», «Η σχέση μας δεν θα πεθάνει ποτέ», «Είσαι η μόνη ή ο μόνος που αγάπησα», «Είσαι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής μου», «Μου λείπεις…». Σε αυτό το σημείο δώσε προσοχή. Δεν είναι ψέματα όλα αυτά. Μπορεί να τα πιστεύει την ώρα που στα λέει ή στα γράφει αυτά. Επειδή έχει ανάγκη και ο ίδιος να το πιστέψει, προκειμένου να διεκδικήσει με πάθος και να κερδίσει αυτό που θέλει. Εσένα. Και μέσα από εσένα να νιώσει ότι κάποιος τον ή την αγαπάει ξανά… Είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει συναισθηματικά.
Και επειδή είναι πολύ πιθανό με το συγκεκριμένο πρόσωπο να έχεις ζήσει συγκλονιστικές στιγμές ή πραγματικά έναν ξεχωριστό έρωτα ή να σας ενώνουν άλλα πράγματα όπως π.χ. παιδιά ή περιουσία ή δυνατή χημεία, πιθανόν να ενδώσεις στην επανασύνδεση. Μόνο για να ανακαλύψεις στην πορεία ότι τα ίδια προβλήματα που οδήγησαν στον χωρισμό την πρώτη, δεύτερη, τρίτη, τέταρτη φορά είναι και πάλι παρόντα.
Το να συνειδητοποιήσεις τη φύση της σχέσης και τις βαθύτερες ανάγκες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το μοντέλο είναι ίσως το πιο δυνατό χαρτί για να ελιχθείς ανάλογα. Φυσικά, ο εύκολος δρόμος είναι να γυρίσεις την πλάτη σου σε μια χειριστική επανασύνδεση. Ή μπορεί να αποδεχτείς τη βαθύτερη ανάγκη του άλλου να παίξεις τον ρόλο του προσώπου που τον αγαπά περισσότερο από όλους του άλλους. Ή μήπως τελικά δεν είναι δική του αυτή η ανάγκη αλλά δική σου; Σκέψου το!