Όλοι οι άνθρωποι κάνουν σε κάποια στιγμή αρνητικές σκέψεις ή εκτιμούν αρνητικά μία κατάσταση. Ωστόσο, οι περισσότεροι μπορούν να σταματήσουν τις αρνητικές σκέψεις τους πριν τους πάρει η κατρακύλα και αρχίσουν να αγχώνονται, να ζορίζονται και να στεναχωριούνται.
Για πολλούς ανθρώπους οι αρνητικές σκέψεις έχουν γίνει τόσο πολύ αναπόσπαστο κομμάτι της σκέψης τους, που τις κάνουν αυτόματα, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Το καταλαβαίνουν όμως όταν αρχίζουν να υποφέρουν, επειδή οι αρνητικές σκέψεις είναι καταστροφικές, περιοριστικές και δε βοηθάνε τον άνθρωπο στο να προετοιμαστεί ή να αντιμετωπίσει καλύτερα μία δύσκολη κατάσταση.
Η διαφορά των αρνητικών από τις ρεαλιστικές σκέψεις είναι η εξής: στις ρεαλιστικές σκέψεις βλέπει κανείς τις δυσκολίες και τα προβλήματα και οργανώνει ένα πλάνο αντιμετώπισής τους, νιώθοντας ικανός να διαχειριστεί τα δύσκολα. Δεν τα βλέπει δηλαδή όλα θετικά και ρόδινα, γιατί αυτό θα ήταν λάθος.
Αντίθετα, ο άνθρωπος που κάνει αρνητικές σκέψεις τα βλέπει όλα μαύρα και άραχνα, καταστροφολογεί, βλέπει μόνο προβλήματα και όχι λύσεις, δεν κάνει ρεαλιστική εκτίμηση των καταστάσεων και αισθάνεται αδυναμία ή ανικανότητα να διαχειριστεί τη ζωή του.
Μπορεί κανείς να σταματήσει τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις; Ναι! Να πώς!
1. Αποδέξου ότι έχεις παγιδευτεί στον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων σου.
2. Αποφάσισε να σταματήσεις τον φαύλο κύκλο χρησιμοποιώντας άλλες δηλώσεις τύπου ‘στοπ’.
3. Βρες να κάνεις κάτι που τραβάει την προσοχή σου από τις παλιές, αρνητικές σκέψεις.
4. Επικέντρωσε την προσοχή σου σε κάτι διαφορετικό, πέρα από παλιές, αρνητικές σκέψεις.
Να τι μου έχουν πει ότι εφάρμοσαν με επιτυχία κάποιοι από τους πελάτες μου που έκαναν αρνητικές σκέψεις: ΛΕΝΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ
1. Ε, ΚΑΙ; Σκέφτομαι ξανά τα ίδια και τα ίδια, αλλά δεν του δίνω πια σημασία. Σε ευχαριστώ Κ.Σ.
2. ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΕΡΑΣΕ, ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ, ΞΕΧΝΑ ΤΟ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΜΟΥ. Με αυτό τον τρόπο βάζει κανείς το παρελθόν τη θέση του και επικεντρώνεται στο να βελτιώσει το παρόν του. Σε ευχαριστώ Β. Π.
3. ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ΣΥΓΧΥΣΤΕΙ; ΑΣΤΟ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΙΑ! Με αυτό τον τρόπο υπενθυμίζει κανείς στον εαυτό του ότι δε χρειάζεται να αναλύει υπερβολικά διάφορες καταστάσεις, ειδικά παρελθοντικές, και να τις μεγαλοποιεί. Στη συνέχεια επικεντρώνει την προσοχή του σε κάτι εποικοδομητικό. Σε ευχαριστώ Ε. Φ.
4. ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ! ΑΦΟΥ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΩ ΔΕ ΣΚΑΩ ΑΛΛΟ ΓΙ ΑΥΤΟ, ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΟΥ ΣΕ ΟΣΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΚΑΙ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΓΙ ΑΥΤΑ. Έτσι ξεκολλάει κανείς από τα αρνητικά και ανεξέλεγκτα και κάνει κάτι για όσα μπορεί να ελέγξει. Σε ευχαριστώ Γ. Ν.
5. ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΩ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ. ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΚΙΝΗΘΩ ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΛΛΑ, ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Ξανά, έτσι κατονομάζει κανείς το πρόβλημα, αλλά συνειδητά επιλέγει άλλη πορεία πλεύσης. Σε ευχαριστώ Ι. Γ.
6. ΣΤΟΠ ΕΔΩ! ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΜΗ ΧΑΛΑΣΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΜΟΥ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΓΙΝΕΙ. ΕΧΩ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. Σε ευχαριστώ Η.Δ.
7. ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΤΡΕΦΕΤΑΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΤΟ ΤΑΪΖΩ. ΑΝ ΤΟ ΤΑΪΖΩ ΜΕ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ, ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΩΘΩ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ. ΑΝ ΤΟ ΤΑΪΖΩ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΩΘΩ ΘΕΤΙΚΑ. Επιλέγω να εστιάσω στο παρόν, στο θετικό, σε τεχνικές ίασης και ηρεμίας. Σε ευχαριστώ Α.Π.
8. ΕΞΑΣΚΩ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ Ή ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ. ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΩ. Σε ευχαριστώ Ο. Β.
∆ρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια