Νέα σχέση μετά το διαζύγιο: Να το τολμήσω;

 


Πλέον είναι πολύ μεγάλα τα ποσοστά των γάμων που καταλήγουν σε διαζύγιο και αυτό τείνει να γίνει μια κανονικότητα.

Είναι συχνό μετά από έναν χωρισμό πολλοί γονείς να μην προχωρούν τη ζωή τους.

Πολλές σκέψεις και απόψεις είναι πως δεν θέλουν να στερήσουν την προσοχή τους από το παιδί τους, ή πως δεν είναι προτεραιότητά του. Πολλοί άλλοι, παύουν να έχουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια νέα και καλή σχέση και δεν προσπαθούν καν.

Τις περισσότερες φορές αυτό που επικρατεί είναι πως οι γονείς λόγω ενοχών απέναντι στο παιδί τους, δεν θέλουν να ξανά φτιάξουν την ζωή τους.

Αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι γονείς μετά τον χωρισμό επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια νέα σχέση, εξακολουθούν να νιώθουν ενοχές και τύψεις στην σκέψη ενός φλερτ, ότι θα τους αποσπάσει την προσοχή τους από το απόλυτο ενδιαφέρον τους, το παιδί.

Όμως, παρά αυτές τις σκέψεις, είναι σημαντικό οι γονείς να μην ξεχνούν πως είναι και άνθρωποι εκτός από γονείς και έχουν και άλλους ρόλους στη ζωή τους, αλλά και πως πρέπει να φροντίσουν για την προσωπική τους ζωή και για τον εαυτό τους και να επιδιώξουν να είναι οι ίδιοι καλά.

Για να είναι καλά το παιδί πρέπει να είναι αρχικά ο γονέας καλά, άρα ένας γονέας οφείλει να φτιάξει τη ζωή του και να νιώθει ο ίδιος καλά.

Ο γονιός πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα την δική του ψυχική ισορροπία αν τον ενδιαφέρει η ισορροπία του παιδιού του.

Να μην ξεχνάτε πως οι γονείς λειτουργούν πάντοτε ως πρότυπα για τα παιδιά, οπότε είναι σημαντικό να δώσετε παραδείγματα στα παιδιά σας μέσα από εσάς, πως είναι σημαντικό να είμαστε πρώτα εμείς καλά για να μπορέσουν να είναι και οι άλλοι δίπλα μας, επίσης, πως παρά τις δυσκολίες σε μια σχέση μπορεί να υπάρξει κάποια άλλη με πιο όμορφα πρότυπα συντροφικότητας, ενδιαφέροντος, αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης.

Πρώτα πρέπει αν σκεφτείτε το παιδί σας πως μέσα από εσάς θα μπορέσει να λάβει ένα παράδειγμα υγιούς σχέσης και αυτό θα ακολουθήσει ως πρότυπο και για τη δική του ζωή. Η ισορροπία των ρόλων έχοντας ως εικόνα μια πατρική και μια μητρική φιγούρα, αλλά και μια υγιή σχέση, θα το βοηθήσει να δομήσει μέσα του σωστά κάποιες εμπειρίες για τις σχέσεις.

Τέλος, κάτι που πρέπει να σκεφτούν σοβαρά οι γονείς ώστε να τους δώσει κίνητρο για να προχωρήσουν την ζωή τους, είναι πως συνήθως οι γονείς που χωρίζουν και δεν ξανά φτιάχνουν τη ζωή τους τείνουν να δημιουργούν συναισθήματα βάρους και χρέους απέναντι στα παιδιά τους, σε ένα πιο ασυνείδητο επίπεδο, θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο που η μαμά ή ο μπαμπάς έμεινε δίπλα τους και δεν μπόρεσε να προχωρήσει τη ζωή του.

Έτσι, αγαπητοί γονείς να θυμάστε πως όταν είστε εσείς καλά, να είστε σίγουροι πως και τα παιδιά σας θα πάρουν σωστά παραδείγματα και θα είναι και εκείνα καλά.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc