Κάνναβη: πώς επιδρά στον οργανισμό

 


Η κάνναβη είναι ένα ανθοφόρο φυτό, το οποίο μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρία διαφορετικά είδη:

  1. Kάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa)
  2. Ινδική Κάνναβη (Cannabis indica)
  3. Cannabis ruderalis

Ενώ η κάνναβη έχει πάνω από 500 ουσίες, η ουσία με το ψυχοδραστικό συστατικό είναι η Τετραΰδροκανναβινόλη (TCH), η οποία βρίσκεται στο ρετσίνι του φυτού. Δρα στους υποδοχείς του εγκέφαλου και αυξάνει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης.

Τα προϊόντα της Κάνναβης:

Τα πιο βασικά προϊόντα κάνναβης είναι:

  • To χασίς, το οποίο είναι ένα αποξηραμένο ρετσίνι με σκούρο χρώμα και περιέχει 14% THC.
  • Η μαριχουάνα, η οποία αποτελείται από όλα τα μέρη του φυτού, έχει πράσινο χρώμα και περιέχει 8% THC. Συνήθως, χρησιμοποιείται λόγω της ευφορικής ιδιότητας που έχει αλλά και για θεραπευτικούς λόγους.
  • Το χασισέλαιο, το οποίο είναι ένα υλικό από τα παράνθια φύλλα της κάνναβης, περιέχει 20-60% THC και δεν χρησιμοποιείται ευρέως.

Ιστορική Αναδρομή:

Η κάνναβη καλλιεργείται εδώ και 8.000 χρόνια, σύμφωνα με αναφορές που υπάρχουν σε αρχαία κινέζικα εγχειρίδια και πάπυρους. Στην αρχαιότητα τη χρησιμοποιούσαν ως πρώτη ύλη για ρούχα, σε θεραπείες αλλά και σε τελετουργίες. To 1800 αποτελούσε μια από τις πιο δημοφιλείς ουσίες, στον καλλιτεχνικό χώρο, ανά την Ευρώπη. Η χρήση της άρχισε να γίνεται πιο συχνή κατά τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και στις αρχές του 1990. Στις περισσότερες χώρες σήμερα, απαγορεύεται η καλλιέργεια, η πώληση και η κατοχή.

Η δράση της Κάνναβης:

Η κάνναβη κατανέμεται στον λιπώδη ιστό, στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, στον πλακούντα και σε άλλα σημεία του σώματος. Μεταβολίζεται στο ήπαρ και μια μικρή ποσότητα απεκκρίνεται στα ούρα.

Τα ευφορικά συμπτώματα των κανναβινοειδών, όταν καπνίζονται, εμφανίζονται σε περίπου 3 με 10 λεπτά. Τα μέγιστα αποτελέσματα εμφανίζονται σε 20 με 30 λεπτά, ενώ υποχωρούν μετά από 90 με 120 λεπτά.

Όταν καταναλώνονται από το στόμα, τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 30 με 60 λεπτά συνήθως, η μέγιστη δράση τους γίνεται σε 2 με 3 ώρες και ο τερματισμός σε 3 με 5 ώρες.

Οι ιδιότητες της Κάνναβης:

Τα κανναβινοειδή προκαλούν διεγερτικές και καταπραϋντικές αντιδράσεις. Έχουν μυοχαλαρωτική, αντισπασμωδική, αντιεμετική, αναλγητική και ορεξιογόνο δράση. Επιφέρουν αλλαγές στη διάθεση, οι οποίες μπορεί να έχουν επίμονη διάρκεια και είναι πιθανόν να προκαλέσουν οπτικές ή ακουστικές ψευδαισθήσεις. Η χρόνια χρήση τους έχει ως αποτέλεσμα τη παραγωγή βήχα, δύσπνοια και συμπτώματα βρογχίτιδας.

Τι προκαλεί η χρήση της Κάνναβης:

Η χρήση σε μικρές δόσεις δημιουργεί το αίσθημα ότι ο χρόνος επιβραδύνεται, προκαλεί χαλάρωση, ευδιαθεσία, εκνευρισμό, άγχος και καχυποψία. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την όρεξη και προκαλεί ξηροστομία.

Η χρήση σε μεγάλες δόσεις δημιουργεί διαταραχή στη σκέψη, στη μακροπρόθεσμη μνήμη και στη προσοχή. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει οπτικές και αισθητηριακές αλλοιώσεις, αποπροσωποποίηση, ψευδαισθήσεις και κρίση πανικού.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της Κάνναβης:

Η επαναλαμβανόμενη χρήση της κάνναβης ενδέχεται να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις, σε πολλά επίπεδα. Μειώνει τη ποσότητα της τεστοστερόνης, καταστέλλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων. Η συνεχής χρήση επιφέρει ανοχή, σωματική και ψυχολογική εξάρτηση. Τα συμπτώματα στέρησης περιλαμβάνουν εκνευρισμό, ανησυχία, προβλήματα στον ύπνο, ρίγος, τρόμο και έντονη επιθυμία για την ουσία.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης:

Η κάνναβη όταν χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς έχει αρκετά οφέλη, καθώς είναι ατoξική σε σχέση με άλλα φάρμακα, συνδυάζεται αποτελεσματικά με τη φαρμακοθεραπεία και έχει ευρύ πεδίο εφαρμογών. Όπως έχει αποδειχθεί, η χρήση της ως φάρμακο μπορεί να είναι βοηθητική σε καρκινοπαθείς, σε ασθενείς με AIDS, στο άσθμα, στην ανορεξία, στην επιληψία και στο άγχος.

ΕΛΕΝΑ ΜΑΜΑΚΑΚΗ

Κλινική Ψυχολόγος Msc

https://www.maxmag.gr/psychologia/kannavi-pos-epidra-ston-organismo/

Πηγή:Holland, K. (2020). A Quick Take on Cannabis And Its Effects. Ανακτήθηκε από www.healthline.com. (τελευταία πρόσβαση 09/03/2021).

Πηγή εικόνας: www.freepik.com