Με μειώνει και με προσβάλλει: Το κάνει γιατί με αγαπά ή να χωρίσω;

 


Είσαι σε μια σχέση και νιώθεις ότι σε μειώνει ο σύντροφός σου; Το ταίρι σου, αν και φαινομενικά είστε μαζί, θεωρεί ότι είσαι κατώτερή του και δεν έχετε κοινές δραστηριότητες; Πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να απορεί τον λόγο που είσαι μαζί του;

Τότε, το… καμπανάκι ότι είσαι σε μια δυσλειτουργική- στη χειρότερη- και περίπλοκη- στην καλύτερη- σχέση έχει ήδη χτυπήσει και οφείλεις να το ακούσεις. Ένα από τα χαρακτηριστικά τέτοιων σχέσεων είναι ότι ο ένας σύντροφος ξεστομίζει προσβολές με μόνιμη δικαιολογία ότι «κάνει πλάκα και δεν εννοεί τίποτα από όσα λέει».


Κάνει παρόμοια σχόλια και σε άλλους;

Στις πλάκες, όπως λέει ο λαϊκός κόσμος, κρύβονται οι μεγαλύτερες αλήθειες. Γιατί η κατάσταση που επικρατεί την ώρα του υποτιμητικού σχολίου είναι μια: εσύ νιώθεις να σε κυριεύει ντροπή και ενοχή γιατί είναι ένας σημαντικός σου άλλος και έχεις πίστη στη γνώμη του κι εκείνος πετυχαίνει τον στόχο του, να δείχνει δηλαδή ανώτερός σου όντας σούπερ χειριστικός.

Το σημαντικό είναι το τι κρύβεται πίσω από την… πλάκα που επιλέγει να κάνει, όπως υποστηρίζει και η Hara Estroff Marano, συγγραφέας και σύμβουλος σχέσεων. Καλό είναι να αναρωτηθείς το εξής: Κάνει παρόμοια σχόλια και σε άλλους; Γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο τρόπος επικοινωνίας του. Το αν είναι σωστός και αποτελεσματικός ή όχι, είναι άλλο θέμα και αφορά και την ιδιοσυγκρασία του.


Μήπως είναι ο τρόπος του να αισθανθεί άνετα;

Μα είναι σημαντικό να αποσαφηνίσεις αν έτσι έκανε από την αρχή που γνωριστήκατε και αν τυχόν τον βλέπεις να κάνει έτσι όταν είναι έξω, όπως για παράδειγμα με τους συνεργάτες του ή με την παρέα του. Ίσως να είναι ο τρόπος του να αισθανθεί εκείνος άνετα.

Όπως και να έχει όμως, αυτό δεν τον δικαιολογεί ώστε εσύ να μη νιώσεις θιγμένη και προβληματισμένη ως προς τον λόγο που σχολίασε κάτι για εσένα ή γενικά, κάτι που σε πείραξε. Λένε πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Άρα, μπορείς να του δώσεις να γευτεί λίγο από το… δηλητήριό του. Μπες στο παιχνίδι που εκείνος έχει επιλέξει και γίνε ο «θύτης».


Το ταίρι σε καλεί ερwτικά…

Όπως το ταίρι είναι σε θέση να κάνει… πλάκα με κάτι, έτσι είσαι και εσύ! Σε μερικούς άνδρες μάλιστα, είναι και ένα είδος ερwτικού καλέσματος που επιλέγουν για να συνδεθούν με το άτομο που είναι μαζί. Κάπου ανάμεσα στην επιθετικότητα και το χαμόγελο, θέλουν να ερwτοτροπήσουν. Αυτή η μεταξύ σας αντίθεση και ένταση μπορεί να φέρει μια δυνατή έκρηξη.

Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, τα δηκτικά σχόλια σχετίζονται με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει κανείς. Τα πειράγματα- και όχι ο εκφοβισμός- υπηρετούν κάποιες λειτουργίες για ορισμένους. Καλό είναι να προσπαθήσεις να καταλάβεις το «γιατί». Οι άνθρωποι δεν πειράζουν τον οποιοδήποτε.

Στην περίπτωση που δεν θες να ακολουθήσεις τον ίδιο… δρόμο, η συζήτηση είναι κατάλληλη. Να είσαι ειλικρινής και συγκεκριμένη για το ποιο σχόλιο σε ενόχλησε καθώς μπορεί να θεώρησες ότι ξεπέρασε τα όρια. Και μην ξεχάσεις να του φανερώσεις ακριβώς πώς ένιωσες.


Το κάνει γιατί με αγαπά ή να χωρίσω;

Αν τυχόν αυτό το μικροπείραγμα είναι δικός του τρόπος έκφρασης, τότε πιθανόν ασυνείδητα να μην καταλαβαίνει πως σε κάνει να νιώθεις έτσι. Το ότι επικοινωνεί ο σύντροφος τοιουτρόπως δε σημαίνει αφενός ότι είναι κάτι που κάνεις κι εσύ και αφετέρου δεν είναι όλες οι χρονικές στιγμές το ίδιο.

Πάντως, «χρυσός» κανόνας σε τέτοιες καταστάσεις είναι να μην μπαίνεις στο εν λόγω παιχνίδι με σκοπό να πληγώσεις τον άλλο. Γιατί τότε οδηγείστε σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς λύση. Η έκφραση της αγάπης του και της τρυφερής του πλευράς μπορεί να απελευθερωθεί και με άλλους τρόπους, συμβατούς και για τους δύο.

Σημασία έχει σε μια σχέση και τα δύο μέλη να μην πιέζονται να θέλουν να είναι σε αυτό τον δεσμό. Εφόσον τα σχόλια παραμένουν «βαριά», συνεχίζονται και θεωρείς πως δεν σε σέβεται, τότε πρέπει να γίνεις πιο αυστηρή στα όριά σου και να παίξεις με τους κανόνες σου. Όποιος σε θέλει στη ζωή του, μαθαίνει να κάνει υποχωρήσεις. Και το βασικότερο, να μη σε κακομεταχειρίζεται.

 

πηγή