Πώς θα καταλάβουμε έναν συναισθηματικά ανασφαλή άντρα ;

 


Αν μέχρι τώρα θεωρούσατε ότι η ανασφάλεια σε μία σχέση είναι γυναικείο προνόμιο, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε την άποψή σας! Την ίδια ανασφάλεια που μπορεί να αισθάνεται μία γυναίκα, μπορεί να αισθάνεται και ένας άντρας. Μπορεί να είναι στοιχείο του χαρακτήρα του αλλά μπορεί να μας δυσκολέψει ακόμη περισσότερο αν αντιληφθούμε ότι είναι το «κυρίαρχο» στοιχείο του χαρακτήρα του.

Η ανασφάλειά του μπορεί να έχει προκύψει από πάρα πολλούς λόγους και δεν είναι απαραίτητο να την κουβαλούσε πάντα. Ορισμένες φορές, υπό κάποιες συνθήκες, υιοθετούμε συμπεριφορές και αντιδράσεις στην προσπάθειά μας να  αμυνθούμε ή να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Παρακάτω θα δούμε κάποιους από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους ένας άντρας μπορεί να έχει φτάσει στο σημείο να αισθάνεται ανασφάλεια στη σχέση

Διαβάζοντάς τους θα καταλάβουμε πολλά και κυρίως ότι η ανασφάλεια, ορισμένες φορές, χρησιμοποιείται ως ασπίδα προστασίας. Προσπαθούμε, δηλαδή, να γλιτώσουμε τον εαυτό μας από περαιτέρω συναισθήματα και καταστάσεις που μπορεί να μας πληγώσουν. Δεν είναι όμως και καθόλου περίεργο κοιτώντας πίσω να αντιληφθούμε ότι ήμασταν πάντα ανασφαλείς και όχι μόνο μετά από κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις και υπό κάποιες συνθήκες. Ας ρίξουμε μία ματιά, λοιπόν, στο πότε συνήθως ένας άντρας αισθάνεται ανασφάλεια στη σχέση!

Ανασφάλεια του άντρα στη σχέση – Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι

1) Κακές επιλογές πρώην συντρόφων

Σε αυτή την περίπτωση θα δούμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ανασφάλεια σε έναν άντρα από παλιές κακές επιλογές. Δεν είναι καθόλου περίεργο κάποιες κακές επιλογές του παρελθόντος να επηρεάζουν τη σχέση του στο παρόν.  Ίσως του έχει δημιουργηθεί ανασφάλεια και θεωρεί πως αφού συνέβη παλαιότερα μια-δυο φορές ή και περισσότερες, τότε δεν είναι καθόλου περίεργο να συμβεί και σε αυτή τη σχέση. Είναι λίγο δύσκολο να ξεχωρίσει πως όλες οι γυναίκες, σαφώς, δεν είναι ίδιες και εννοείται πως δεν είναι ίδιες και όλες οι καταστάσεις.

Μπορεί να αντιληφθεί ότι συγκρούονται και τα συναισθήματα του με τη λογική του αφού προσπαθεί να αποβάλει την απλή μαθηματική σκέψη η οποία του τονίζει ότι αφού έχει συμβεί μία φορά γιατί όχι ακόμη μία και να πιέζει τα συναισθήματά του και το ένστικτό του να λειτουργήσουν. Μπορεί να τον οδηγήσει σε συμπεριφορές που εμείς λαμβάνουμε ως ζήλια, μπερδεμένα συναισθήματα, εσωστρέφεια.

2) Έλλειψη εμπιστοσύνης γενικά

Γενικότερα θεωρούμε ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα θεμέλιο γερό για να χτίσουμε πάνω μία όμορφη σχέση. Μπορεί να γνωρίζουμε ότι είναι κάτι το οποίο αποκτάται με τον καιρό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώνουμε ότι ενώ έχει περάσει αρκετός καιρός δεν μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του συντρόφου μας.

Τα βάζουμε με τον εαυτό μας, προσπαθούμε να καταλάβουμε πού έχουμε κάνει λάθος ή να συζητήσουμε μαζί του τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να μας έχει εμπιστοσύνη και παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Σκεφτείτε όμως ότι ίσως η ανασφάλεια που έχει, του δημιουργεί αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης γενικά. Ίσως θέλει να σας εμπιστευτεί αλλά πάντα δεύτερες σκέψεις δεν του το επιτρέπουν.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης τον κάνει να νιώθει πιο ασφαλής αφού θεωρεί ότι προλαβαίνει με αυτόν τον τρόπο δυσάρεστες καταστάσεις ή ακόμη πως για οτιδήποτε και να συμβεί θα μπορεί να το αντιμετωπίσει. Δηλαδή όταν δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κάποιον είναι πολύ δύσκολο να μας απογοητεύσει αφού για όλα είμαστε έτοιμοι.

3) Καχυποψία

Αν κληθούμε να αντιμετωπίσουμε την καχυποψία ενός άντρα, τότε μάλλον θα δυσκολευτούμε λίγο. Κάποιοι υποστηρίζουν πως όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε πιο καχύποπτοι αλλά ουσιαστικά γινόμαστε πιο επιφυλακτικοί λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε. Η διαφορά, λοιπόν, της καχυποψίας και της επιφυλακτικότητας μερικές φορές δεν είναι εμφανής. Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι η καχυποψία ίσως να είναι μία ένδειξη ανασφάλειας του άντρα.

4) Δεν γνωρίζει καλά τον εαυτό του

Μπορεί να σας ακούγεται αρχικά λίγο περίεργο, αλλά ορισμένες φορές όταν δεν γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας είμαστε πιο ανασφαλείς. Μπερδευόμαστε στις σκέψεις μας, μας εκπλήσσουν τα συναισθήματά μας και δυσκολευόμαστε όλα αυτά να τα διαχειριστούμε. Έτσι λοιπόν, ένας άντρας που δεν έχει μπει στην διαδικασία να αποδεχτεί τον εαυτό του, να σκεφτεί αν κάποιες διορθώσεις θα τον διευκολύνουν, να αναγνωρίσει την θετική του πλευρά, μπορεί να φαίνεται σε εμάς απλά ανασφαλής χωρίς να μπορούμε να αντιληφθούμε από πού προκύπτει.

5) Εμπειρίες φίλων

Πώς αισθάνεστε όταν ακούτε φίλους να διηγούνται δυσάρεστες εμπειρίες με σχέσεις ή απλά γνωριμίες; Κάποια άτομα φαίνεται να επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις εμπειρίες των άλλων. Οπότε ακόμα και αν δεν έχουν ζήσει κάτι παρόμοιο, φροντίζουν να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Αυτό φυσικά όταν πρόκειται να ξεκινήσουν μία σχέση, ακόμα κι αν βρίσκονται ήδη μέσα σε αυτήν, μπορεί να τους δημιουργήσει ανασφάλειες. Ουσιαστικά η σκέψη και μόνο μπορεί να τους φέρει εμπόδια σε κάποιες περιπτώσεις και να αντιμετωπίζουν την σχέση τους με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα.

6) Μαθημένες πεποιθήσεις

Κάποια «πρέπει», «μη» και «πρόσεχε» που ακούει ένας άντρας από μικρή ηλικία μπορεί να του δημιουργήσουν ανασφάλεια όταν πρόκειται να συνάψει μία σχέση. Νιώθει την ανάγκη να σκεφτεί, να προλάβει καταστάσεις και αν γίνεται να εξαλείψει πιθανότητες λάθους. Φυσικά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα. Υπάρχει λοιπόν περίπτωση, η ανασφάλεια που εμείς βλέπουμε στη σχέση, να προκύπτει από κάποιες σκέψεις και στοιχεία στον χαρακτήρα που έχει υιοθετήσει από νεαρή ηλικία.

Με λίγα λόγια στην προσπάθειά του να μην χάσει τον έλεγχο και να είναι σωστός σε όλα αυτά που έχει μάθει μέχρι τώρα, γεμίζει ανασφάλειες αφού αν κάνει κάποιος λάθος δυσκολεύεται να το αποδεχτεί.

7) Σχέση γονιών

Αν κοιτούσαμε το θέμα λίγο βαθύτερα, θα λέγαμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ανασφάλεια του άντρα στη σχέση έχει μία σύνδεση με την σχέση των γονιών. Αυτό που αντιλαμβανόταν ο ίδιος για την σχέση που έχουν οι γονείς του. Βέβαια, δεν είναι κάτι απαραίτητο αφού κάποιοι το υποστηρίζουν και κάποιοι όχι.

Έχουμε ακούσει όμως άντρες να συνδέουν την συμπεριφορά της μητέρας προς τον πατέρα τους, με την συμπεριφορά της συντρόφου τους προς τους ίδιους. Ίσως λοιπόν να έχει μία βάση. Έτσι σε μία τέτοια περίπτωση μπορεί η ανασφάλειά του να σχετίζεται με τις συνδέσεις που έχει δημιουργήσει στο μυαλό του ανάλογα με την συμπεριφορά της συντρόφου.

Ανασφάλεια του άντρα στη σχέση – Τι να κάνετε

Παραπάνω προσπαθήσαμε να αναλύσουμε λίγο τους πιθανούς λόγους που ένας άντρας δείχνει ανασφάλεια στην σχέση. Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Αρχικά, όλες οι περιπτώσεις ανασφάλειας δεν είναι ίδιες. Άλλες είναι πιο διαχειρίσιμες και άλλες πιο δύσκολες. Εξαρτάται από τις συνέπειες της ανασφάλειάς του.

Αν για παράδειγμα, δημιουργεί έντονες σκηνές ζήλιας και στην συνέχεια συνεχείς και αδικαιολόγητες εντάσεις, τότε τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα. Παρ’ όλα αυτά, πάντα η συζήτηση, αλλά την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως δεν είναι κάτι που πρέπει να περιμένουμε να παραδεχτεί και δεν είναι απαραίτητο.

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αντιληφθεί σιγά –σιγά πως η ανασφάλειά του φθείρει την σχέση μας και να τονίσουμε τα θετικά της αντίθετης περίπτωσης. Βέβαια, σε μία άκρη του μυαλού μας ξέρουμε πως είτε λίγο είτε πολύ, όλοι έχουμε ανασφάλειες αλλά καλό είναι να προσπαθούμε να τις τιθασεύουμε ώστε να μην μας δημιουργούν εμπόδια και δυσάρεστες καταστάσεις.

Ανασφάλεια του άντρα στη σχέση – Λόγοι – Τρόποι αντιμετώπισης (Αρχικός τίτλος)