Έρευνα: 3 μήνες πριν τον χωρισμό τα ζευγάρια μιλούν αλλιώς μεταξύ τους


 Στο συμπέρασμα ότι αν ο ένας από τους δύο συντρόφους αλλάξει το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί μέσα στη σχέση, πιθανότατα επέρχεται χωρισμός, κατέληξαν επιστήμονες. Μοιάζει παράξενο αφού ως τώρα έχουμε συνηθίσει τα προβλήματα στις σχέσεις να σηματοδοτούνται από άλλες συμπεριφορές και όχι από το λεξιλόγιο. Πώς κατέληξαν όμως οι επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι αλλαγή στις λέξεις και στον τρόπο που διατυπώνονται οι εκφράσεις, προλογίζουν χωρισμό;

 
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences αναλύει τις αναρτήσεις χρηστών του Reddit οι οποίοι συζητούν για τον χωρισμό τους. Κάπως έτσι, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το λεξιλόγιο των ατόμων αυτών είχε αλλάξει 3 μήνες πριν τον χωρισμό ενώ διατηρήθηκε έτσι και για τους επόμενους 6 μήνες μετά από αυτόν. Ανεξάρτητα από το αν οι χρήστες είχαν εκείνοι ζητήσει τον χωρισμό από τον σύντροφό τους ή τους είχαν χωρίσει, οι λέξεις “εγώ” και “εμείς” χρησιμοποιούνταν ολοένα και περισσότερο πριν τον χωρισμό. 

Το γεγονός αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει ότι τα άτομα αυτά είχαν μπει σε διαδικασία γνωστικής σκέψης δηλαδή εσωτερικής αναζήτησης σχετικά με τον εαυτό τους και τη σχέση τους, δείχνοντας βαθιά αναλυτική σκέψη ή διάθεση-ανάγκη για αυτήν. 

“Το γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές στο λεξιλόγιο πριν τον χωρισμό σημαίνει ότι ακόμα κι αν οι άνθρωποι δεν είδαν το τέλος της σχέσης να πλησιάζει, αυτό ωστόσο επηρέαζε τη ζωή τους”, αναφέρει η συντάκτρια της μελέτης Sarah Seraj, διδακτορική φοιτήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν. 

Όσο για τις περιπτώσεις εκείνων όπου το λεξιλόγιό τους παρέμεινε ίδιο με εκείνο 3 μήνες πριν το χωρισμό και για τους επόμενους 6 ή και περισσότερους μήνες μετά από αυτόν, η Seraj λέει ότι ίσως τα άτομα αυτά χρειάζονται βοήθεια από ειδικούς της ψυχικής υγείας προκειμένου να ξεπεράσουν τον χωρισμό τους. Έτσι κι αλλιώς ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ μια εύκολη κατάσταση…