«Πως θα μπορούσα να βρω έναν άνδρα της προκοπής;»


 Η Γκουέν 38 ετών με ρώτησε: «Πως θα μπορούσα να βρω έναν άνδρα της προκοπής;»

Άρχισε να αναφέρει ένα σωρό παράπονα όπως «δεν υπάρχουν πλέον άνδρες», «όλοι οι καλοί είναι παντρεμένοι» και ούτω καθεξής. Της απάντησα ότι είχε θέμα με την κοινωνικοποίηση. Μου είπε ότι οι άντρες «της την έπεφταν» και είχε βγει πολλά ραντεβού αλλά αναρωτήθηκα για τα κριτήρια που χρησιμοποιούσε για να τους αξιολογήσει. Γέλασε και είπε, «Ποια κριτήρια;» Απάντησα ότι οι περισσότεροι ενήλικες πριν βγουν ραντεβού, αξιολογούν το άλλο άτομο. Γέλασε και πάλι ειρωνικά και με σαρδόνιο ύφος ρώτησε:

«Κριτήρια ομορφιάς ας πούμε; Αν απάτησαν τις γυναίκες τους; Αν εχουν δουλειά; Αυτό εννοείς; Όλοι θέλουν σεΧ! "

Ηταν προφανές ότι της έλειπε η κριτική σκέψη. Της είπα ότι κάτι την εμπόδιζε να κάνει άλλες εκτιμήσεις για τους άντρες εκτός από το σεξουαλικό τους ενδιαφέρον, την εμφάνισή τους και τη δουλειά τους. Με κοίταξε περίεργα και ρώτησε και πάλι: «Όπως τι;» Τότε συνειδητοποίησα ότι ίσως δεν ήξερε πώς να εκτιμήσει τους άντρες παρόλο που εβγαινε ραντεβού και είχε κάποτε παντρευτεί.

Της είπα ότι δεν μπορούσα να αποφασίσω αν κάτι μπλοκαριζε την κρίση της ή είχε ελλιπή εξέλιξη στη σκέψη της. Όταν με ρώτησε τι εννοούσα με το ‘αναπτυξιακή καθυστέρηση’ της εξήγησα ότι μπορεί ακόμα να λειτουργεί σαν έφηβη που απασχολείται μόνο με την εμφάνιση του άνδρα και με το αν είχε ωραίο αυτοκίνητο. Γέλασε ξανά αυτή τη φορά εγκάρδια και είπε, «Είμαι έφηβη! Πες μου τι πρέπει να κάνω! Πραγματικά δεν ξέρω! "

Της είπα ότι πρώτα απ 'όλα πρεπει να αξιολογήσει εάν ενας άντρας ειναι αξιόπιστος: Για παράδειγμα ερχεται στην ώρα του; Ποιες ειναι οι αξίες του: Πώς αντιμετωπιζει τους άλλους ανθρώπους. Πώς βλεπει τα χρήματα και τι εκτιμά σε μια σχέση;

Ακομη, πόσο οργανωτικός είναι; Θα μπορούσε να παρει την κατάσταση στα χέρια του; Πόσο έξυπνος είναι; Θυμαται πράγματα που είναι σημαντικά για αυτήν; Εχουν την ίδια αίσθηση του χιούμορ;

Καθώς τα έβαζα στη σειρά γέλασε ξανά και μου είπε ότι δεν είχε σκεφτεί ποτέ να κατηγοριοποιήσει αυτούς τους παράγοντες.
Συνέχισα λέγοντας ότι είναι σημαντικό να μπορεί να ελέγξει την παρορμητικότητα του. Πιέζει για σεξ, πινει πάρα πολύ, παιρνει ναρκωτικά ή μήπως είναι πολύ ευέξαπτος; Κάνει παράλογες σκέψεις;

Εν τελεί πρεπει να μάθει αν αυτος ο άντρας είναι ζεστός οσο και η ίδια, αξιόπιστος και αν μπορεί να διατηρήσει στενή σχέση μαζί της χωρίς να φύγει.

Συνειδητοποίησε ότι είχε φύγει τρέχοντας όταν βρήκε τον πρώην σύζυγό της να την απατά. Σκέφτηκε ότι ίσως μετά είχε ανεχθεί άνδρες που δεν μπορούσαν να έρθουν κοντά της. Αυτό δε βοηθούσε καθόλου την κατάσταση μιας και ήθελε πολύ να παντρευτεί ξανά.

Της εξήγησα ότι σταθερότητα σήμαινε ο άντρας να είναι συνεπής στην προσοχή που της δειχνει και να επιζητά να αυξήσει τη συχνότητα επαφής τους ήδη από την αρχή. Αστειεύτηκε, "Εννοείς ότι δεν πρέπει να το παίζω σκληρη;" "Σωστά!" Απάντησα, αλλά αυτο δεν ισχύει για το σεξ. Εκεί καλό είναι να κρατηθείς μέχρι να πειστείς ότι αυτός:

1. Είναι αξιόπιστος και έντιμος
2. Μπορείς να στηριχτείς επάνω του.
3. Σου δείχνει ενδιαφέρον.
4. Σου ταιριάζει κοινωνικά.
5. Έχετε την ίδια αίσθηση του χιούμορ.
6. Έχει ένα αξιόλογο σύστημα αξιών.
7. Κατανοεί το πως αισθάνεσαι.
8. Του αρέσει να βρίσκεται κοντά σου που σημαίνει ότι:
α. Σου μιλάει
β. Σε ακούει
γ. Σε μαθαίνει
δ. Σου επιτρέπει να τον μαθαίνεις
ε. Μοιράζεται ιστορίες και γεγονότα και σε πηγαίνει στις παρέες του.
9.Είναι ικανός να διατηρεί εγγύτητα μαζί σου με το να σε βλέπει συχνά και να είναι πρόθυμος να σταματήσει να βλέπει άλλες γυναίκες
10. Λύνει τα προβλήματα που έχει μαζί σου.

-Αν αυτοί οι παράγοντες είναι εντάξει τότε μπορείς να βάλεις το σεξ στο προσκηνιο. Στη συνέχεια καλό είναι να κάνεις μία συμφωνία σχετικά με την αποκλειστικότητα πριν προχωρήσετε στην ‘μεγάλη βραδιά’.

-Αυτό θα σκότωνε τον αυθορμητισμό όμως, είπε η Γκουέν.
- Ο αυθορμητισμός είναι υπερεκτιμημένος, απάντησα.

Η σαρκαστική παρατήρηση μου έκανε την Γκουέν να γελάσει. Συμφώνησε ότι είχε πονέσει πάρα πολύ στη ζωή της και δεν μπορούσε πλέον να είναι αυθόρμητη. Ο αυθορμητισμός σε σχέση με την κουβέντα τα αστεία και την αλληλεπίδραση ήταν εντάξει αλλά σε σχέση με την σεξουαλική επαφή, στο παρελθόν οδήγησε σε συναισθηματικό πρόβλημα. Πρόβλεψε έτσι ότι μάλλον δεν θα το έκανε στο μέλλον.

Για τους επόμενους δύο μήνες έβγαινε ραντεβού με άντρες αλλά στην πραγματικότητα είχε μαζί της την λίστα των κριτηρίων της. Ήρθε γελαστή στην συνεδρία μας, είχε πλέον μεγαλύτερη κρίση και αυτό ήτανε πασιφανές. Όταν σταμάτησε τη θεραπεία περίπου ένα χρόνο αργότερα είχε επιλέξει έναν άντρα με τον οποίο φάνηκε να έχει τις περισσότερες από τις ιδιότητες που ήθελε. Είχαν συμφωνήσει οτι θα έχουν αποκλειστικότητα στη σχέση τους, περνούσαν καλά και σκεφτόταν το γάμο εφόσον όλα πήγαιναν κατ’ ευχήν.
Απόδοση και μετατροπή από το βιβλίο: ‘The therapist’s answer book’ by Jerome S. Blackman.