Χαρακτηριστικά χειριστικού άντρα – Συνέπειες – Αντιμετώπιση


 
Πόσο εύκολο είναι να συνυπάρξεις με έναν χειριστικό άντρα; Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φορές δεν αντιλαμβανόμαστε πως ο άντρας που έχουμε επιλέξει είναι χειριστικός. Αρχίζουμε να το συνειδητοποιούμε όταν δούμε τα χαρακτηριστικά ενός χειριστικού άντρα και τα συνδυάσουμε με καταστάσεις που βιώνουμε.

 Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά χειριστικού άντρα, τι συνέπειες μπορεί να έχει η συμπεριφορά του στην σχέση μας και πώς θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Ίσως μέχρι τώρα να μην είχαμε δώσει την απαραίτητη σημασία στην συμπεριφορά του. Αν όμως προσέξουμε και τις δικές μας αντιδράσεις θα διαπιστώσουμε πως κάτι συμβαίνει μεταξύ μας.

Πιεζόμαστε, αλλάζουμε την δική μας συμπεριφορά για να καταφέρουμε να συνυπάρξουμε, μειώνεται η αυτοπεποίθησή μας και γενικότερα μπορεί να συμβαίνουν όλα μαζί αλλά δεν έχουμε αντιληφθεί από πού προκύπτουν. Απλά τα ζούμε!

Ποιες είναι οι συνέπειες στην σχέση με έναν χειριστικό άντρα;

Όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά κουραστική η συνύπαρξη όταν ο άντρας είναι χειριστικός. Έχει μεγάλη σημασία το πώς αντιδρούμε εμείς σε αυτήν την κατάσταση. Δεν είναι καθόλου περίεργο να βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση αν δεν το διαχειριστούμε και το αφήσουμε απλά να συμβαίνει περιμένοντας κάτι να αλλάξει. Παρακάτω θα συνειδητοποιήσετε πως δεν είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο μπορείτε από την αρχή να αντιληφθείτε ώστε να αποφασίσετε αν θέλετε να συνεχίσετε ή όχι. Για παράδειγμα, βλέπετε εξ αρχής ότι ο άντρας που γνωρίσατε είναι επιθετικός. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται και μπορείτε να το διαχειριστείτε. Ένας όμως χειριστικός άντρας μπορεί αρχικά να σας δημιουργήσει, για παράδειγμα, την εντύπωση του υπερπροστατευτικού ή και πολλά άλλα. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικές για να μην βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσάρεστες καταστάσεις όπως, εντάσεις, άσχημα συναισθήματα, απομόνωση και άλλα. 

Ρίξτε μια ματιά στις πιθανές συνέπειες που μπορεί να βιώσετε με έναν χειριστικό άντρα!

1) Απομόνωση – μοναξιά

Κάποιες από τις συνέπειες που αναφέρουν γυναίκες οι οποίες έμειναν δίπλα σε έναν χειριστικό άντρα είναι η απομόνωση και η μοναξιά που άρχισαν να αισθάνονται σιγά-σιγά. Λόγω της συμπεριφοράς του συντρόφου τους απομονώθηκαν και κλείστηκαν στον εαυτό τους. Ένιωθαν πλέον μόνες αφού οι χειριστικοί άντρες έχουν την τάση να ελέγχουν τόσο πολύ τη ζωή της συντρόφου με αποτέλεσμα να την απομακρύνουν από τους υπόλοιπους γύρω της. Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα το οποίο μπορεί να αισθανθούμε αργότερα όταν αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε πως όχι μόνο απομακρυνθήκαμε από όλους αλλά τελικά και ο σύντροφός μας δεν ήταν αυτό που είχαμε πραγματικά ανάγκη δίπλα μας.

2) Έλλειψη συνεννόησης

Την έλλειψη συνεννόησης την αντιλαμβανόμαστε και αυτή σιγά-σιγά αφού υπάρχει περίπτωση στην αρχή να συμβιβαζόμαστε ή να συμφωνούμε με κλειστά μάτια είτε γιατί είμαστε ενθουσιασμένες με τον συγκεκριμένο άνθρωπο είτε ερωτευμένες. Όσο όμως περνάει ο καιρός και αρχίζουμε να αντιδρούμε σε κάποιες καταστάσεις συνειδητοποιούμε πως είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθούμε με έναν χειριστικό άνθρωπο του οποίου το «εγώ» είναι τόσο ανεπτυγμένο.

3) Συνεχείς εντάσεις

Ακόμη μία συνέπεια που βλέπουμε ξεκάθαρα στην σχέση με έναν χειριστικό άντρα είναι οι συνεχείς εντάσεις που δημιουργούνται. Είναι κάτι αναπόφευκτο αφού οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δύσκολα θα δεχτούν την σύντροφό τους ως μία άλλη προσωπικότητα η οποία εκτός από προτερήματα έχει και ελαττώματα. Επίσης δεν είναι σε θέση, φυσικά, να αναγνωρίσουν τα προτερήματά σας και να τα θαυμάσουν. Οι έντονες στιγμές με φασαρίες και καβγάδες είναι κάτι που δεν λείπει από τέτοιου είδους σχέση αφού γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουν να επιβληθούν.

4) Ψυχολογική κόπωση

Όσο δυνατές και αν θεωρείτε πως είστε, το πιο πιθανό είναι να κουραστείτε ψυχολογικά από μία τέτοια σχέση. Μάλιστα είναι ακόμη πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσει μία γυναίκα η οποία γενικότερα στη ζωή της είχε μάθει να είναι ανεξάρτητη και δυναμική. Είναι λάθος να θεωρούμε πως μία τέτοιου είδους γυναίκα δεν μπορεί να βρεθεί τελικά σε μία σχέση με έναν  χειριστικό άντρα αφού συνήθως δημιουργούμε μία άλλη εντύπωση με τα στοιχεία που βλέπουμε. Για παράδειγμα, δείχνει ζηλιάρης και μας κολακεύει, ασχολείται μονίμως με ότι κάνουμε και θεωρούμε ότι μας θέλει πολύ, ελέγχει κάθε μας κίνηση και θεωρούμε πως είναι κομμάτι της υπερπροστατευτικής του πλευράς και πολλά άλλα που αρχικά τα μεταφράζουμε με έναν διαφορετικό τρόπο.

5) Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Ένα πολύ βασικό αποτέλεσμα μίας τέτοιας κατάστασης είναι η μείωση της αυτοπεποίθησής μας μέρα με την μέρα. Είναι και αυτό ένα κομμάτι που αντιλαμβανόμαστε σιγά-σιγά και συνήθως πολύ αργότερα! Μία γυναίκα, λοιπόν, που δέχεται χωρίς να αντιδράσει την συμπεριφορά ενός χειριστικού άντρα αρχίζει σιγά-σιγά να μην αισθάνεται καλά με τον εαυτό της και να μην το εκτιμάει τόσο όσο του αξίζει. Συνήθως ακούει τόσο πολλά από αυτόν τον άνθρωπο και λαμβάνει μία συμπεριφορά που την κάνει να αισθάνεται κάτι πολύ λιγότερο από αυτόν οπότε όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνάει αυτό που πραγματικά είναι.

6) Υπερβολικό άγχος

Κάτι ακόμη που παρατηρούμε σε γυναίκες που έμειναν σε σχέση με έναν χειριστικό άντρα είναι το υπερβολικό άγχος που αισθάνονται κάθε στιγμή της καθημερινότητας. Προσπαθούν μονίμως να αποδείξουν το οτιδήποτε, θέλουν ο σύντροφός τους να είναι ευχαριστημένος και συνήθως δεν είναι, παλεύουν καθημερινά με την χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που απέκτησαν, ζουν συνεχώς μέσα στον έλεγχο και την ζήλια. Έτσι, λοιπόν, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως όλα αυτά προκαλούν έντονο άγχος το οποίο δεν μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε.

Χαρακτηριστικά χειριστικού άντρα

Θα θέλατε να μάθετε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ένας χειριστικός άντρας; Ίσως μέσα από αυτά ανακαλύψετε και τι είναι αυτό που συμβαίνει στην δική σας σχέση. Δεν είναι περίεργο αναρωτιέστε για κάποιες συμπεριφορές του συντρόφου σας και μέχρι τώρα να μην μπορούσατε να βρείτε την άκρη. Ίσως σε αυτά τα χαρακτηριστικά βρείτε κοινά με  τον δικό σας σύντροφο ή καταλάβετε τι συνέβαινε σε μία σχέση σας που πέρασε. Επίσης μπορεί απλά να αρχίσετε να προσέχετε λίγα περισσότερα πράγματα όταν γνωρίσετε κάποιον!

1) Προσπαθεί να σε απομονώσει

Προσπαθεί να τονίζει τα αρνητικά στοιχεία όσων βρίσκονται γύρω σας και εκτιμάτε. Ψάχνει να βρει τρόπους ώστε να σας κρατάει μακριά από φίλους και οικογενειακό περιβάλλον αφού θεωρεί ότι μπορούν να σας επηρεάσουν. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν προσπαθεί με τέτοιον τρόπο που αρχίζετε και εσείς να πιστεύετε σιγά-σιγά πως αυτό είναι το καλύτερο για εσάς. Ουσιαστικά, έτσι καταφέρνει να έχει τον πλήρη έλεγχο αφού θα ζείτε μόνο γι’ αυτόν. Με το να σας απομονώσει από όλους τους άλλους θα καταφέρει να τον έχετε απόλυτη ανάγκη αφού θα είναι ο μόνος που σας έχει απομείνει.

2) Ελέγχει κάθε σου κίνηση

Δεν μπορείτε να κάνετε πλέον την παραμικρή κίνηση την οποία δεν θα γνωρίζει ακόμα και σε πολύ απλά θέματα της καθημερινότητας. Πού πήγατε, γιατί πήγατε και ποιους συναντήσατε! Ένας έλεγχος γενικότερα στη ζωή σας και αρκετά πιεστικός. Αντιλαμβάνεστε πως δεν μιλάμε για μία συνεννόηση μεταξύ ζευγαριού αλλά μία κατάσταση στην οποία θα αρχίσετε να αισθάνεστε εγκλωβισμένη. Ξεφεύγει από το αίσθημα της προστασίας και της ασφάλειας που θέλει να αισθάνεται μία γυναίκα δίπλα στον σύντροφό της. Είναι καθημερινός και συνεχής έλεγχος για την παραμικρή κίνησή σας με αποτέλεσμα να νιώθετε πως χάνεται την ατομικότητά σας.

3) Θέλει να σου δημιουργήσει ενοχές

Οι ενοχές που θα σας δημιουργήσει όταν αντιδράτε σε κάτι είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Οτιδήποτε πηγαίνει κόντρα στο δικό του «όραμα» για εσάς του χαλάει την κοσμοθεωρία του! Έτσι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο να έχετε τύψεις όταν θα αποφασίσετε να κάνετε κάτι που δεν είναι στα μέτρα του και δεν του αρέσει.

4) Σε υποτιμάει

Το να έχετε πολύ χαμηλή αυτοπεποίθηση και να θεωρείτε πως για τίποτα δεν είστε αρκετές, τον βοηθάει να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τρόπο πιο άνετα. Αν αποφασίσετε να εξελιχθείτε σε κάποιον τομέα της ζωής σας θα προσπαθήσει να σας πείσει πως για πολλούς και διάφορους λόγους δεν μπορείτε να το κάνετε οπότε δεν χρειάζεται καν να μπείτε σε αυτήν την διαδικασία. Δεν είστε σε κάτι «καλές» για να τα καταφέρετε και μάλιστα, ορισμένες φορές τονίζει πως δεν είναι όπως αυτός.

5) Απαιτεί πάντα να έχεις αποδείξεις για όλα

Συχνά θα βρίσκεστε στην δυσάρεστη θέση να αποδείξετε πως δεν είστε ελέφαντας! Δύσκολα θα μπορέσετε να τον πείσετε για κάτι χωρίς αποδείξεις, πόσο μάλλον αν δεν τις έχετε. Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείτε να τον κάνετε να πιστέψει, για παράδειγμα, πως ήσασταν έξω με μία φίλη και δεν καταλάβατε πώς πέρασε η ώρα. Ίσως ακούσετε πως του κρύβετε κάτι και πως ήσασταν κάπου αλλού που δεν θέλετε να του πείτε. Έτσι καταλαβαίνετε πως η καθημερινότητα είναι αρκετά δύσκολη αφού οτιδήποτε απρόοπτο συμβαίνει θα πρέπει να έχετε και τις κατάλληλες αποδείξεις.

6) Δεν αποδέχεται την μοναδικότητά σου

Δεν μπορεί ένας χειριστικός άντρας να αποδεχτεί την ατομικότητα και την μοναδικότητα της συντρόφου του. Πρέπει να ζει και αναπνέει μέσα από αυτόν ώστε να αισθάνεται ο ίδιος ασφαλείς και φυσικά, από πάνω. Θέλει πάντα να έχει το πάνω χέρι και αυτό μπορεί να το πετύχει με τον συγκεκριμένο τρόπο. Ουσιαστικά δεν σας υπολογίζει ως ένα μοναδικό και ανεξάρτητο άτομο. Προτιμάει να φαίνεστε η σκιά του στην μεταξύ σας σχέση.

7) Η άποψή σου είναι πάντα λάθος

Στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να σας δώσει δίκιο τότε σημαίνει πως έχει βγει από τα νερά του και είναι έτοιμη η κατάσταση, για τον ίδιο, να βγει εκτός ελέγχου. Συνεπώς η οποιαδήποτε άποψή σας γι’ αυτόν είναι λάθος κι έτσι κι εσείς θα κουραστείτε με αποτέλεσμα να σταματήσετε κάποια στιγμή να την εκφράζετε. Θέλει πάντα να συμφωνείτε με την δική του άποψη.

8) Δημιουργεί εντάσεις

Όταν δημιουργούνται εντάσεις και ο ίδιος βρίσκεται να φωνάζει κι εσείς απλά να το δέχεστε του ενισχύει το αίσθημα της υπεροχής. Γνωρίζει πολύ καλά ότι την συγκεκριμένη στιγμή θα φανεί πιο δυνατός, πιο ισχυρός. Προφανώς και δεν θα αφήσει περιθώρια να πάρετε θέση ή ακόμη και να εκνευριστείτε περισσότερο από τον ίδιο.

9) Απαιτεί να κάνεις πολλά για να τον κερδίσεις

Ζητάει μονίμως, με τον τρόπο του, να κάνετε όλο και περισσότερα αν θέλετε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του. Πρέπει να αγωνιστείτε για να είναι ευχαριστημένος αλλά πολύ δύσκολα θα τα καταφέρετε. Δεν έχει σημασία για τον ίδιο το πόσα έχει κάνει αυτός για να σας κερδίσει αφού θεωρεί πιο σημαντικό να τον κερδίσετε εσείς. Ίσως να μην το αναφέρει ποτέ ανοιχτά αλλά θα σας δείχνει την δυσαρέσκειά του με τον τρόπο του.

10) Σε απειλεί για να επιβληθεί

Μία ακραία συμπεριφορά που μπορεί να δείτε σε έναν χειριστικό άντρα είναι να απειλεί για να επιβληθεί. «Κάνε αυτό και θα δεις»! «Αν φύγεις θα είσαι μόνη»! «Κάν’το και θα δεις που θα καταλήξεις»! Αυτά και άλλα πολλά θα ακούσετε όταν θα έχει εξαντλήσει όλα τα άλλα και κάτι ακόμα δεν θα του αρέσει. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν αρχίζει να αισθάνεται πως κουραστήκατε και θέλετε να αντιδράσετε και να λάβετε δραστικά μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Όπως καταλαβαίνετε η συνύπαρξη με έναν χειριστικό άνθρωπο δεν είναι καθόλου εύκολη και ειδικότερα όταν εσείς φανταζόσασταν μία σχέση ισότητας, αγάπης και αμοιβαίων συναισθημάτων. Ένας χειριστικός άντρας βλέπει πολύ διαφορετικά τα πράγματα και μονίμως προσπαθεί α επιβληθεί και να δείξει την υπεροχή του στους άλλους. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αν αντιληφθείτε πως συμβαίνει κάτι τέτοιο καλύτερα είναι να απομακρυνθείτε και μάλιστα όσο το δυνατό γρηγορότερα. 

Εμείς πάλι θα λέγαμε πως δεν είναι όλα άσπρο ή μαύρο! Δεν μπορούμε να πούμε τι θα κάνει ο κάθε ένας στη σχέση του και πώς θα βρείτε την χρυσή τομή. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για το δικό σας καλό είναι να  αναγνωρίσετε την συμπεριφορά του συντρόφου σας και α δουλέψετε πάνω σε αυτήν. Δεν είναι καθόλου περίεργο να ζει και ο ίδιος αυτήν την κατάσταση χωρίς να του αρέσει και να έχει εγκλωβιστεί μέσα σε έναν χαρακτήρα που νομίζει πως δεν μπορεί να διορθώσει πια. 

Δεν είναι απαραίτητο ο ίδιος να είναι ευτυχισμένος με αυτήν την κατάσταση. Ορισμένες φορές παρατηρούμε πως κουβαλάμε ελαττώματα και λάθος συμπεριφορές που κουράζουν πιο πολύ εμάς παρά τους γύρω μας.

Σκεφτείτε πως αν οι γύρω μας δεν αντέχουν κάποια δύσκολα στοιχεία του χαρακτήρα μας απλά φεύγουν. Τι συμβαίνει όμως όταν εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να αντέξουμε και να καταλάβουμε τα δικά άσχημα στοιχεία; Πώς εμείς μπορούμε να απομακρυνθούμε από τον εαυτό μας; 

Έτσι λοιπόν καλό είναι να μιλήσουμε με τον σύντροφό μας εξηγώντας του κάποια πράγματα αλλά όχι σε επικριτικό ύφος. Κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε καθόλου την εξέλιξη. Λογικά με όλα τα παραπάνω οποιαδήποτε γυναίκα δεν θα ήθελε να κάνει σχέση με έναν χειριστικό άντρα. 

Αυτό όμως που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως αν εσείς έχετε βρει τον εαυτό σας και ξέρετε να αντιμετωπίζετε δύσκολες καταστάσεις μπορείτε να ανατρέψετε τα δεδομένα. Μπορεί και ο ίδιος να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς δημιουργεί με την συμπεριφορά του. 

Αν λοιπόν αισθάνεστε δυνατές , ξέρετε ποιες είστε και τι αξίζετε τότε ίσως και να αξίζει να κάνετε μία προσπάθεια για να αντιληφθεί και ο ίδιος τι συμβαίνει. Ένας χειριστικός άντρας θα τα βρει σκούρα με μία γυναίκα που γνωρίζει καλά τι θα πει αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, δυναμισμός, ανεξαρτησία, μοναδικότητα!


 Χριστίνα Παναγοπούλου


https://www.dynamikhgynaika.gr/sxeseis/xaraktiristika-xeiristikou-antra/