Καμιά φορά είναι ευτυχία να είσαι ελεύθερη


Χτες γύρισα από μια βάφτιση. Το κοριτσάκι που βαφτιζόταν το ονόμασαν Ελευθερία. Και λίγο σάστισα. Σκεφτόμουν πως μπορεί να νιώθει μεγαλώνοντας. Αν θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το όνομά της. Κυρίως όμως πόσο κοντά στην ευτυχία μπορείς να φτάσεις αν μπορείς/αν θες κι αν τέλος πάντων επιλέξεις να είσαι ελεύθερη.

Ελεύθερη (για να μην πέσετε να με φάτε) δεν είναι όποια δεν έχει σχέση.

Αλλά όποια έχει επιλέξει να μη συμβιβάζεται. Να μην έρχεται δεύτερη. Να μην παίρνεις χαρτάκι αναμονής, και υπομονής, για να δεις αυτόν που θέλεις να δεις τώρα. Αλλά και γενικά να μπορείς να επιλέγεις.

Ναι όταν έχεις επιλογές είσαι ελεύθερη.

Όταν μπορείς να διαλέξεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Όταν δεν χρειάζεται να λες σε όλα ΝΑΙ ή σε όλα ΟΧΙ. Και όταν καμιά φορά το να επιλέγεις να μη λες τίποτα -χωρίς να σε κρίνουν- είναι κι αυτό μια μορφή ελευθερίας.

Την τελευταία μέρα επίσημα στη θάλασσα για φέτος την έζησα ας πούμε ελεύθερη. Και συνάντησα πολλές που δεν ήταν. Κοπέλες που γύριζαν από παραλία σε παραλία με εναλλαγές μαγιό και έπειτα προσποιούνταν τις “άνετες συνοδηγούς”.

Ξέρεις αυτές που μπορεί να κάθονται δίπλα σ’ αυτόν που θέλουν, αλλά αντί για χαρά βλέπεις μια μαραμένη φάτσα. Ένα χλιαρό “μωρέ καλά είμαστε μαζί, τσουλάει”.

Όχι, όταν μιλάμε για σχέσεις και για μαζί ανταλλάσσω στιγμές ελευθερίας μόνο για το ΟΛΑ ή τίποτα. Αλλιώς χαρίζεται και η θέση του συνοδηγού και τα stories με το ηλιοβασίλεμα και τα “να είχαμε να λέγαμε” πιασμένα χέρια.

Η ελεύθερη είναι ευτυχισμένη γιατί ξέρει τι της γίνεται.

Γιατί δεn ψάχνει κάποιον να καλύψει τα κενά της, ούτε να συμπληρώσει τις ώρες της ημέρας. Δεn χρειάζεται παρέα στην παραλία, ούτε κάποιον για να “τη βγάλει έξω”.

Και ναι αν το θες αυτό λέγεται ελεύθερη κατ’ επιλογή. Από εκείνες τις επιλογές που τις γουστάρεις φουλ όσο κι αν σου τη σπάει καμιά φορά τα βράδια που μένεις αγκαλιά με τα country chips και το Netflix.

Αυτή η ελεύθερη να ξέρεις πως  όταν θα επιλέξει να μην είναι -στα χαρτιά, στους τύπους- τότε θα το καταλάβεις γιατί θα γελούν και τα αυτιά της από χαρά. Κι ας μην έχει τίτλους τιμής και προσφώνησης. Και ας μη γίνει η επεξήγηση ούτε παράθεση σε κανενός την ιδιοκτησία π.χ η κοπέλα του Τάσου, του Μήτσου, του Κίτσου κλπ. Θα ανήκει εκεί που αγαπάει και θα αγαπάει με όλη της την ψυχή. Ακόμα κι αν αυτή θα συνεχίσει να είναι ελεύθερη.

Ακόμα κι αν πηγαίνει κάθε Τρίτη για κοκτέιλ με τα κορίτσια από το γραφείο και τα Σάββατα για brunch στο στέκι. Ακόμα κι αν δεν έχει βάλει κάποια κοτρόνα στο χέρι της, ούτε ονειρεύεται κάποιο bachelorette.

Αυτή την ελευθερία να κρατήσεις -αν μπορείς- και όποιος τη σεβαστεί κράτησέ τον κι αυτόν. Μπορεί να είναι το ΜΑΖΙ που σου αξίζει και θα πηγαίνει μόνο του- χωρίς να τσουλάει- και χωρίς σπρώξιμο.

Author: Ioanna Ioannidou

https://couplegoals.gr/sxesi/sumvoules-gia-sxeseis/kamia-fora-einai-eftichia-na-eisai-eleftheri/