Ο τύπος του ξερόλα – άνθρωποι ανίκανοι και πως θα τους αναγνωρίσεις

 


Άνθρωποι ανίκανοι να κάνουν μόνοι οτιδήποτε, και νομίζουν πως είναι πανέξυπνοι, πως μπορούν να κάνουν τα πάντα.

Σίγουρα έχεις συναντήσει κάποιον από αυτούς. Είναι αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, αυτοί που έχουν μια απάντηση για όλα.

Αυτοί που συνήθως κοροιδεύουν τους άλλους, έχουν έπαρση, και την εντύπωση ότι οι άλλοι είναι κατώτεροι τους. Στην ουσία όμως αυτοί είναι οι κατώτεροι, καθώς δεν μπορούν τίποτα απολύτως να καταφέρουν μόνοι τους.

Είναι αυτοί που χρειάζοντι ένα δεκανίκι, έναν άνθρωπο ικανό δίπλα τους που διεκπεραιώνει τα πάντα. Όλα όσα δεν μπορούν αυτοί. Και το κάνουν αυτό, γιατί θεωρούν ότι οι άλλοι είναι υποδεέστεροι.

Χρησιμοποιούν συνήθως κάποιον στην προσωπική τους ζωή, για να “κάνει τη λάντζα” – στην ουσία για να φροντίζει όσα αυτοί είναι ανίκανοι να διαχειριστούν – κι έτσι οι ίδιοι νομίζουν ότι είναι ανώτεροι με κάποιον τρόπο.

Γιατί όμως δεν ξέρουν ότι είναι ανίκανοι?

Είναι πολύ απλό: Γιατί είναι ανίκανοι να αντιληφθούν την ανικανότητα τους.

Οι άνθρωποι γενικά είναι κακοί στην αξιολόγηση των δεξιοτήτων και της εμπειρίας τους, σε διάφορους τομείς.

Αυτοί είναι συνήθως οι τύποι που πριν προλάβεις να πεις κάτι, εκείνοι γνωρίζουν πάντα την απάντηση. Γιατί είναι ξερόλες. Και αν τολμήσεις και τους αμφισβητήσεις, σίγουρα θα τους βγάλεις απ΄τα ρούχα τους.

Είναι αυτοί που πάντα έχουν άποψη για όλα, άσχετα αν δεν είναι γνώστες του αντικειμένου. Επιμένουν με έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο, για να πείσουν τους άλλους ότι η άποψή τους είναι η μόνη σωστή.

Γιατί συμβαίνει αυτό? Γιατί έχουν μεγάλο ΕΓΩ. Και επειδή δεν είναι σε θέση να καταλάβουν την ανικανότητα τους και ότι δεν έχουν τις γνώσεις για τα πάντα, στο τέλος γίνονται στενόμυαλοι. Με συνέπεια, με το πέρασμα των χρόνων, να μαθαίνουν στην πραγματικότητα λιγότερα, επειδή ακριβώς νομίζουν πως τα ξέρουν όλα.

Έχουν σκόρπιες επιφανειακές γνώσεις κι εκεί βασίζονται για να στηρίξουν τις θεωρίες τους. Είναι αλαζόνες, προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τους άλλους, και απαξιώνουν οτιδήποτε δεν μπορούν να καταφέρουν.

Είναι πολλοί κακοί ακροατές, και απορρίπτουν οποιαδήποτε άποψη διαφέρει από τη δική τους.

Οι ανίκανοι άνθρωποι αξιολογούν τις ικανότητές τους υψηλότερα απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, γιατί έτσι προστάζει ο εγωισμός τους. Δεν αναγνωρίζουν την ικανότητα σε άλλους ανθρώπους, καθώς και την δική τους ανεπάρκεια.

 

Κατερίνα Νικολοπούλου


https://megeia.gr/o-typos-toy-xerola-anthropoi-anikanoi-kai-pos-tha-toys-anagnoriseis/?fbclid=IwAR2D_Uh2lwq2nJEndZyiPQOS8KEPo7GlI1yRyzAk-Rc1kmKeEneKA87EvcU