Διπολική διαταραχή - Παρουσίαση ενός βιωμάτικου ,ημερολογιακού βιβλίου γιά πρώτη φορά στην χώρα μας από τον Ευάγγελο Μάστορα




 H παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Μάστορα ''Ακροβασίες του μυαλού, Η ιστορία ενός διπολικού'' θα διεξαχθεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 12.30 στο βιβλιοπωλείο-πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δημ. Γούναρη 39, Καμάρα, Θεσσαλονίκη)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Θοδωρής Ξενιτόπουλος

Δημοσιογράφος ερευνητικής ψυχικής υγείας

πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Ψυχολογικός Φάρος»

Δρ. Γεώργιος Φλώρος,

ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, επιμελητής ΕΣΥ, 

ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας 

και ο συγγραφέας.

Πρόκειται για ένα βιωματικό πόνημα που πραγματεύεται την εμπειρία ζωής του συγγραφέα με την παράλληλη του συμβίωση με τη διπολική διαταραχή. 

Ο Βαγγέλης Μάστορας είναι ένας καταξιωμένος επαγγελματίας, διατελέσας δήμαρχος, ο οποίος, παράλληλα με τις κοινωνικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις, αντιμετωπίζει και μία χρόνια πάθηση του συναισθήματος.

 Η διπολική διαταραχή αφορά ένα σημαντικό ποσοστό των συμπολιτών μας. Έως και ένας στους 20 Έλληνες θα παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους ενώ 2 στους 100 θα χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια για να ανταπεξέλθουν σε αυτά.

 Η διπολική συναισθηματική διαταραχή ως όρος περιγράφει μία απρόβλεπτη διακύμανση του συναισθήματος από την ακραία θλίψη (ψυχωσικό καταθλιπτικό επεισόδιο) έως την ασυγκράτητη ευφορία (μανιακό επεισόδιο), με ενδιάμεσες περιόδους νορμοθυμίας. 

 Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η ζωή του ασθενή μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο είτε άμεσα από μία ισχυρή παρόρμηση θανάτου είτε έμμεσα από αλόγιστη συμπεριφορά (π.χ οδήγηση χωρίς όρια, χρήση ουσιών). Επίσης μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινωνικές και προσωπικές του σχέσεις αλλά και το βιος του λόγω αλόγιστων και αλλόκοτων συμπεριφορών (διαπροσωπικές εντάσεις, άσκοπες αγορές, μανιώδης τζόγος, κοκ).   

Ο συγγραφέας κοινωνεί την προσωπική του πυκνή σε εμπειρίες ιστορία, όπου συμπυκνώνονται κοινά μοτίβα και ανησυχίες ασθενών με διπολική διαταραχή. 

Κυριαρχεί η μάχη ενάντια στο κοινωνικό στίγμα και αποκλεισμό, όπου ο συγγραφέας κινήθηκε με απόκρυψη του ιατρικού του ιστορικού με επιτυχία, έως και τώρα που κάνει το τελικό βήμα αυτό-αποκάλυψης, διαισθανόμενος πλέον ότι δεν έχει να διακινδυνέψει την επαγγελματική και κοινωνική του ταυτότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παραμένει μία γενναία πράξη στη σύγχρονη Ελληνική κοινωνική πραγματικότητα. 

Τις σελίδες του βιβλίου ποτίζει ένα αλύγιστο πνεύμα που επιμένει στο δικαίωμα σε μία γεμάτη ζωή, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που επιφέρει η διπολική διαταραχή. Διαβάζουμε ένα ταξίδι εμπειριών πίσω στο χρόνο, καθώς ο συγγραφέας παρουσίασε το πρώτο επεισόδιο σε προ-ενήλικη ακόμα περίοδο. 

Περιγράφεται η πρώτη επαφή με τη φύση της διαταραχής, η εμπειρία με το σύστημα ψυχικής υγείας και η αναζήτηση κατάλληλου θεραπευτή και θεραπείας, μέσα από την παράλληλη και απαραίτητη αποδοχή της πραγματικότητας ότι η διαταραχή θα είναι ένας παράγοντας την ύπαρξη του οποίου κανένας πάσχων δεν μπορεί να αγνοήσει, η ‘φίλη’ του συγγραφέα όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος, μια σχέση ζωής. 

Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε όλους μας. Θα μιλήσει στους πάσχοντες που συχνά θα αισθανθούν μόνοι, θα μιλήσει στους συγγενείς με ειλικρίνεια που δύσκολα θα τολμήσουν οι πάσχοντες, θα μιλήσει στον επαγγελματία με την αυθεντικότητα της εμπειρίας έναντι της στεγνής περιγραφικότητας των εγχειριδίων. 

Αλλά κυρίως θα μιλήσει στην μεγάλη πλειοψηφία που αδυνατεί να συλλάβει τη ζωή ενός ανθρώπου όπως αυτή διακόπτεται βάναυσα πέρα από τον έλεγχο του και καθίσταται επιβάτης της πορείας της νομίζοντας εκείνη τη στιγμή ότι ορίζει τον κόσμο ή ο κόσμος ορίζει τον χαμό του. 

Είναι ένα βιβλίο απαραίτητο για όλους μας ώστε να βγούμε από τα στεγανά της κανονικότητας και της τρέλας, αυτών των κοινωνικών κατασκευασμάτων που καθησυχάζουν ψεύτικα τους ‘γνωστικούς’ πετώντας τους ‘τρελούς’ στον Καιάδα.  


https://psychologik-faros.blogspot.com/