Οι ''βιαστές'' της ψυχολογίας μας : Oι δικοί μας άνθρωποι

 


Παραθέτω το παρακάτω άρθρο, το οποίο προέρχεται από προσωπικές εμπειρίες αλλά και μέσα από συμβουλές - συζητήσεις ανθρώπων, που βίωσαν αντίστοιχες καταστάσεις.

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι άνθρωποι που έχουν συμπεριφορές και στάσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τους άλλους.

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να εκφράζουν αρνητικότητα, κακία, επιθετικότητα, και μπορεί να είναι δύσκολο να συνυπάρξετε μαζί τους ή να είναι επικίνδυνοι για την ψυχολογική και σωματική υγεία των άλλων, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα αρνητικό περιβάλλον που επηρεάζει τη δυνατότητα των ανθρώπων, να λειτουργούν καλά στην εργασία τους, αλλά και στην οικογενειακή και κοινωνική τους ζωή.

Μπορούν να εκδηλώνουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως επιθετικότητα, κακία, ενοχλητική συμπεριφορά, απληστία, ανταγωνιστικότητα, και απουσία σεβασμού για τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολλές φορές, είναι η απρόσωπη εκδικητικότητα, μέσω social, Google και άλλες ηλεκτρονικές μορφές, μέσα από τις οποίες εκφράζονται με κακές κρητικές, κακόβουλα σχόλια κτλ.

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε με τους άλλους, γιατί αυτό μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν δικαιολογίες για τη συμπεριφορά τους, αλλά δεν είναι αποδεκτό να επιτρέπουμε σε κάποιον να μας επηρεάζει αρνητικά συνεχώς.

Οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να εκδηλώνουν συμπεριφορές όπως η αγένεια, η επιθετικότητα, η αδιαφορία, η υποκρισία, η αναισθησία, η απόρριψη, η εκμετάλλευση και η ψευδαίσθηση ελέγχου. Αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο στρες, απώλεια αυτοπεποίθησης, κατάθλιψη, αγχώδεις συναισθήματα, και άλλα προβλήματα υγείας, όπως αυξημένη πίεση ή έντονους καρδιακούς παλμούς κτλ.

Αν είστε σε ένα περιβάλλον με τοξικούς ανθρώπους, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε αυτές τις καταστάσεις με προσοχή.

Μπορεί να βοηθήσετε να δημιουργήσετε όρια και να επικοινωνήσετε τα συναισθήματά σας στους τοξικούς ανθρώπους, προσπαθώντας να μην ανταποκριθείτε στην τοξική συμπεριφορά με αντίστοιχη συμπεριφορά. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματίες ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Εάν θέλετε να αποφύγετε να γίνετε τοξικός άνθρωπος, μπορείτε να αναπτύξετε τις δεξιότητες σας στην επικοινωνία και τις σχέσεις με άλλους. Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση και την επεξεργασία των συναισθημάτων σας, την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενδοσυναίσθησης για τις ανάγκες και τις ανησυχίες των άλλων, και την επιλογή λέξεων και συμπεριφορών που δεν προκαλούν αρνητικά συναισθήματα σε άλλους.

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι τοξικοί άνθρωποι δεν είναι αναγκαστικά κακοί άνθρωποι. Μπορεί να υπάρχουν παραισθήσεις στη ζωή τους που τους οδήγησαν σε αυτήν τη συμπεριφορά, όπως η ανασφάλεια, η ανησυχία, η απόρριψη ή η απώλεια. Αντιμετωπίζοντας τους με ενδιαφέρον και σεβασμό, μπορείτε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους να αντιληφθούν τις συνέπειες των πράξεών τους και να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους.

Συνολικά, η αντιμετώπιση των τοξικών ανθρώπων απαιτεί υπομονή, στρατηγική και επιμονή. Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους να έχουν πιο υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις με τους τοξικούς ανθρώπους, ή να αποφύγετε τη δημιουργία τέτοιων σχέσεων από την αρχή

Διαχείριση τοξικών ανθρώπων

Η διαχείριση τοξικών ανθρώπων είναι μια δύσκολη και προκλητική διαδικασία, αλλά υπάρχουν κάποιες συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στον χειρισμό τέτοιων ανθρώπων:

  1. Κατανόηση: Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τους λόγους για την τοξικότητα του ατόμου, ώστε να αντιμετωπίσετε κατάλληλα την κατάσταση.

  2. Διατήρηση αποστάσεως: Προσπαθήστε να διατηρήσετε απόσταση από τους τοξικούς ανθρώπους όταν είναι δυνατόν, ώστε να αποφύγετε την επίδραση της αρνητικότητας τους σε εσάς.

  3. Αποφυγή αντίδρασης: Αποφύγετε να αντιδράτε στην τοξική συμπεριφορά του ατόμου, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αντ' αυτού, προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να διατηρήσετε την αξιοπρέπειά σας.

  4. Επικοινωνία: Επικοινωνήστε με τον τοξικό άνθρωπο και προσπαθήστε να επιτύχετε την επίλυση του προβλήματος. Παρέχετε σαφήνεια στις ανάγκες σας και προσπαθήστε να βρείτε ένα κοινό έδαφος που θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είστε αμετροέπειες και να μην επιτρέπετε στον τοξικό άνθρωπο να σας εκμεταλλευτεί.

  5. Προστασία του εαυτού σας: Φροντίστε να προστατεύετε τον εαυτό σας από την τοξικότητα του άλλου ατόμου. Μπορείτε να προστατευτείτε με τη διατήρηση καλών σχέσεων με τους γύρω σας, την πρακτική αυτοφροντίδας, και την αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης αν χρειάζεται.

  6. Αποδοχή: Κατανοήστε ότι οι τοξικοί άνθρωποι μπορεί να μην αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, παρά τις προσπάθειές σας. Επίσης, αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για τις ενέργειες των άλλων ατόμων.

Στη διαχείριση των τοξικών ανθρώπων είναι σημαντικό να γίνεται αντιληπτό ότι η διαδικασία ανάρρωσης είναι μια μακροχρόνια και συχνά δύσκολη διαδικασία. Οι τοξικοί άνθρωποι χρειάζονται υπομονή, κατανόηση και στήριξη από τους ειδικούς και τους ανθρώπους που τους περιβάλλουν για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Εν κατακλείδι, η διαχείριση τοξικών ανθρώπων μπορεί να είναι προκλητική, αλλά μπορεί να γίνει εφικτή με μερικές στρατηγικές. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τον έλεγχο των σκέψεών και των συναισθημάτων σας.