Το μυστικό για να ξεπεράσεις μία απιστία χωρίς να διαλύσεις τη σχέση


Παρότι η απιστία μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να οδηγεί στο τέλος μίας σχέσης, υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσεις ένα τέτοιο γεγονός χωρίς να χρειαστεί να χωρίσεις.

Η απιστία είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο λάθος που μπορεί να συμβεί σε μία σχέση και όχι άδικα, αφού είναι κατά μέτωπο επίθεση στον πυρήνα της σχέσης όπου βρίσκεται η εμπιστοσύνη. Δεν είναι ποτέ εύκολο να ξεπεράσεις κάτι τέτοιο. Μερικές φορές μάλιστα, μπορεί να αισθάνεσαι ότι είναι πιο εύκολο να αφήσεις πίσω σου το άτομο που σου το έκανε, από το να προσπαθήσεις να ξανά φτιάξεις τη σχέση σου μαζί του. Άλλες φορές πάλι το να πάρεις το δύσκολο μονοπάτι ίσως να είναι η σωστή λύση για εσένα. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σου τότε υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να δουλέψεις μέσα σου.


Πρώτα πρέπει να κατανοήσεις τον λόγο της απιστίας

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας πως η απιστία μπορεί να συμβεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο, ό,τι και να έχει συμβεί ανάμεσα στο ζευγάρι, όσο και αν ο ένας έχει παραμελήσει τον άλλον η απιστία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Το άτομο που την έκανε θα μπορούσε, αντί να στραφεί εκεί, να κάνει μία συζήτηση με το ταίρι του ή ακόμα και να χωρίσει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, πολύ πιο σωστοί, για να αντιδράσει κάποιος ό,τι και αν συμβαίνει. Για αυτό λοιπόν κανένας λόγος δεν δικαιολογεί την απιστία.

Έχοντας πει αυτό, καταλήγουμε στο γεγονός ότι, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο μέσα στη σχέση, φταίει πάντοτε αυτός ο οποίος το έκανε. Συνήθως μάλιστα συμβαίνει για λόγους που σχετίζονται αποκλειστικά με αυτόν που απιστεί. Μπορεί να έχει θέματα ανασφάλειας ή ελέγχου ή ακόμα να έχει πολύ χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και να αδυνατεί να καταλάβει τις επιπτώσεις των πράξεων του. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι για αυτό, αλλά όποιοι και αν είναι δεν δικαιολογούν μία τόσο λάθος στάση μέσα σε μία σχέση.


 Δεν πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου

Εκτός αν έκανες εσύ την απιστία. Από εκεί και πέρα, το να κατηγορείς τον εαυτό σου δεν είναι λύση. Ακόμα και αν έφταιξες, αν έπνιγες τον άλλον με τα θέλω σου ή αντίθετα, τον παραμέλησες, ή είχες αφήσει να δημιουργηθεί απόσταση ανάμεσά σας, δεν φταις για την απιστία. Όπως είπαμε και παραπάνω θα μπορούσε να είχε βρει άλλους τρόπους να αντιδράσει στη δική σου στάση.

Ωστόσο, τώρα ό,τι έγινε έγινε και δεν μπορεί να αλλάξει. Αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι αν πραγματικά μπορείς να ξεπεράσεις αυτό το γεγονός. Μπορείς πραγματικά να συνεχίσεις να είσαι με έναν άνθρωπο που σε πλήγωσε; Αν αποφασίσεις πως δεν είσαι διατεθειμένος να χωρίσεις για “μία στιγμή αδυναμίας” τότε υπάρχει άλλο ένα βήμα που πρέπει να κάνεις


Πρέπει να μπεις πραγματικά στη διαδικασία της συγχώρεσης

Και όταν λέμε πραγματικά εννοούμε με όλο σου το είναι. Πρέπει να αποδεχτείς τα πράγματα ως έχουν και να συγχωρέσεις αυτό το άτομο που ενέργησε έτσι. Το βασικό όμως εδώ είναι ότι πρέπει να το κάνεις πραγματικά από την καρδιά σου. Αν δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό τότε θα συνεχίσεις να βρίσκεσαι σε μία δυσλειτουργική σχέση. Έτσι αντί για εμπιστοσύνη θα υπάρχουν ανασφάλειες και μία τέτοια κατάσταση δεν είναι ποτέ υγιής.


Συγχώρεσε τον άνθρωπό σου και άφησε αυτό το συμβάν πίσω σου σαν μία όχι και τόσο όμορφη ανάμνηση. Άλλωστε όλοι μας έχουμε διάφορες αναμνήσεις οι οποίες μας πληγώνουν και έχουμε προχωρήσει στη ζωή μας. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο πρέπει να λειτουργήσεις και εδώ. Μην επιτρέπεις σε συναισθήματα αβεβαιότητας να σε καταβάλουν. Πάρε την απόφασή σου και συνέχισε τον δρόμο σου με τη σχέση σου. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα μικρό διάστημα “ίασης” όπου τα πράγματα θα είναι αμφίρροπα. Ωστόσο, μετά από εκεί και δεδομένου ότι έχετε αποφασίσει ότι όλο αυτό ήταν ένα λάθος, μπορείτε να ξανά βρείτε την ευτυχία σας.



ΠΗΓΗ